Erilaisten loiseläinten pelko on saanut 33 000 ihmistä liittymään Facebookissa olevaan Humaworm Parasite Removal and Natural Health Group -ryhmään. Jäsenet jakavat toisilleen kuvia ulosteestaan ja ostavat kalliita, jopa vaarallisia vaihtoehtohoitoja kuviteltuihin ongelmiinsa.

NBC News kertoo, että tällainen loiseläinten pelosta syntynyt, väärää terveystietoa jakava ryhmä ei ole Facebookissa mitenkään harvinainen.

Kuvio on kaikissa sama: yksi jäsen kirjoittaa itse löytämästään terveysongelmasta oireineen ja kertoo samalla millaista ruokavaliota tai kuntokuuria hän noudattaa. Seuraavaksi hän kommentoi itse omaa keskustelunavaustaan liittämällä kuvia omasta kakastaan. Hän on varma siitä, että hänen koko kehonsa on loiseläinten saastuttama.

Sen jälkeen hänelle tarjotaan hoitomenetelmää, jolla loisista pääsee eroon. Usein nämä hoidot ovat erikoistuotteita, jotka ovat kuin sattumalta hyvin kalliita. Toisin sanoen, ihmisten pelkoa lietsotaan hysteriaksi asti, sen jälkeen rahastetaan armotta.

Näiden ryhmien isoin vaara on se, että niissä jaetaan kyseenalaisia terveysvinkkejä. Rahastuksen lisäksi osa neuvoista on vähintäänkin kyseenalaista sorttia, ja ne voivat jopa tappaa ihmisen. Esimerkiksi yhdessä loiseläimiä käsittelevässä ryhmässä neuvotaan juomaan tärpättiä, jotta loiset kuolevat ja ihminen pääsee eroon kaikista taudeista.

Näitä vaarallisia neuvoja jaetaan myös pienten lasten hoitamiseksi.

Facebookia vaaditaankin nyt entistä ahkerammin tarttumaan toimeen ja suitsimaan väärän ja haitallisen terveystietoa jakamista palvelunsa kautta.

Toistaiseksi palvelu ei kuitenkaan suostu sulkemaan väärää tietoa ja rokotevastaisuutta levittäviä ryhmiä, vaan tyytyy vain varoittamaan kävijöitä mahdollisesta väärästä tiedosta.