Googlen sovelluskaupassa on tarjolla lukuisia pikavippisovelluksia, jotka kiskovat käyttäjältään hurjia korkoja ja lähettävät uhrinsa perheelle käyttäjäänsä ilkkuvia viestejä. Wired kirjoittaa kahdesta itsemurhaan johtaneesta tapauksesta Intiassa, jonka talous on ottanut ison kolauksen koronapandemian takia. Yhteensä vastaavia itsemurhatapauksia on raportoitu Intiassa kahdeksan marraskuusta lähtien.

Raportoiduissa tapauksissa uhrit olivat ajautuneet kierteeseen, jossa ensin yhdestä sovelluksesta nostettua lyhytaikaista pikkulainaa oli seuraavalla viikolla pyritty maksamaan toisella. Molemmilla Wiredin jutussa mainituista henkilöistä oli käytössään kymmeniä eri sovelluksia, joiden pyytämät korot olivat vuositasolla 1000 prosentin luokkaa.

Vaikka sovellusten karhuamat rahasummat liikkuivat joissakin tuhansissa dollareissa, pahempaa oli se, että sovellukset olivat saaneet pääsyn uhrinsa puhelimen yhteystietoihin ja esimerkiksi valokuviin. Näin ollen niiden tekijät alkoivat kiusata uhriaan perustamalla WhatsApp-ryhmiä, joissa nämä kertoivat uhrin läheisille tämän maksamattomista veloista.

Monet sovelluksista myös mainostivat toisia pikavippisovelluksia, jotka uhri saattoi hädissään ladata puhelimeensa suoraan Android-sovelluspakettina. Näin ladattujen sovellusten ei tarvitse täyttää Googlen Play Storen ehtoja.

Play Storen ehdotkaan eivät pysty kaikkia sovelluksia estämään, sillä niitä on valitettavan helppo kiertää. Google ei salli kaupassaan jaeltavan lainasovelluksia, joissa takaisinmaksuaika on alle 60 päivää. Pikavippisovellukset lupaavat Play Storessa yli 61 päivää maksuaikaa, mutta sovelluksen avauduttua ne ilmoittavatkin maksuajaksi alle kaksi viikkoa ja pyytävät lisäksi arveluttavan laajoja käyttölupia. Erilaisia lainasovelluksia löytyy kasapäin Play Storen hakua käyttämällä.

Google on tiedottanut tarkastaneensa satoja kaupastaan löytyviä lainasovelluksia, muttei kerro kuinka monta on poistettu.