El Salvadorin presidentti Nayib Bukelen aikomukset tehdä bitcoinista virallinen maksuväline ovat toteutuneet. Maan kongressi päätti virallistaa bitcoinin aseman äänin 62-22 keskiviikkona aamuyhdeksältä Suomen aikaa, Reutersin uutisessa kerrotaan.

El Salvador on siten maailman ensimmäinen maa, jossa bitcoinia voi käyttää virallisena maksuvälineenä. Maassa voi käyttää myös Yhdysvaltain dollaria – sen se julisti valuutakseen vuonna 2001.

Bukele haluaa helpottaa ulkomailla asuvien ja työskentelevien elsalvadorilaisten rahansiirtoja kotimaahan.

”Lyhyellä aikavälillä tämä synnyttää työpaikkoja ja edistää taloudellisen tasa-arvon toteutumista tuhansille virallisen talouden ulkopuolella oleville”, presidentti puhui Floridassa järjestetyssä bitcoin-konferenssissa viikonloppuna. Hänen mukaansa 70 prosentilla El Salvadorin asukkaista ei edes ole pankkitiliä.

Twitterissä innostuttiin historiallisesta päätöksestä.

”Pieni askel bitcoinille, suuri harppaus ihmiskunnalle”, hehkuttaa Zap Solutionsin perustaja Jack Mallers.

”[El Salvador] teki oikean päätöksen noustakseen Keski-Amerikan johtavaksi valtioksi”, taas väittää Moonrock Capitalin Simon Dedic.

Päätös on saanut osakseen myös kritiikkiä. Asiantuntijoiden mukaan bitcoinin hyväksyminen viralliseksi maksuvälineeksi voi hankaloittaa maan keskusteluja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa. El Salvador hakee IMF:ltä yli miljardin dollarin ohjelmaa.