Videota katsoessa Raid over Moscow on karu tuote. Yksinkertaista pikseligrafiikkaa, värejäkin vain kourallinen, ja pelin ympäristöt ovat suoraan sanottuna rumia. Tuolloin tietysti tilanne oli toinen, sillä ROM oli haastava kuin mikä, ja siinä jos missä pelaaja punnittiin! Totta kai se oli tästä syystä kova peli!

Toki pelin suosiota kasvatti se, että Raid over Moscow haluttiin kieltää Suomessa kokonaan.

Kohu räjähti roihuksi Mikrobitin ansiosta. Peliarvion kynäillyt Aki Korhonen luonnehti Moskovan operaation viehättävyyttä sanoin ”jännittävä maanpuolustuspeli, jossa sinun pitää hyökätä Neuvostoliittoon ennen kuin heidän rakettinsa saavuttavat maalinsa Yhdysvalloissa”. Peli sai hyvät pisteet.

13. helmikuuta A-studio poimi hiljattain aloittaneen lehden arvion silmätikukseen ja teki siitä ohjelmaansa pienen pätkän (löytyy täältä). Toimittaja Kari Mänty ruoti Raid over Moscow’n sekä peliarvion ansioita, ja päätti katsauksen toteamalla ”Ei liene vaikea arvata, missä tämä peli on kehitelty, mutta pitääkö tämän Suomen todella olla aina niin kovasti tätä Euroopan pikku-Amerikkaa”.

20. helmikuuta oli vasemmistolaisen Tiedonantaja-lehden vuoro. Oppia lapsille, Kremlistä ovet sisään -niminen artikkeli kritisoi vahvasti Korhosen kirjoittamaa peliarviota. Lehti kutsui ROMia neuvostovastaisuuden räikeimmäksi muodoksi tekniikan viimeisimmältä huipulta. Tiedonantaja vaati ROMin sekä muiden samankaltaisten pelien maahantuonnin ja levityksen rajoittamista.

21. helmikuuta SKDL:n kansanedustaja Ensio Laine jätti kirjallisen, Tiedonantajan näkemyksiä heijastavan kysymyksen valtioneuvostolle.

”Mihin toimenpiteisiin Hallitus aikoo ryhtyä sen johdosta, että maahamme tuotetaan amerikkalaisia CMB-pelejä, joista ainakin eräät kohdistuvat naapurimaatamme Neuvostoliittoa ja lasten rauhankasvatustavoitteita vastaan?” Laine tiedusteli.

22. helmikuuta Neuvostoliiton suurlähetystön lähetystöneuvos soitti Suomen ulkoasiainministeriöön ja halusi keskustella ”kiireellisen ja vakavan asian johdosta”. Moskova oli tulkinnut ROMin sotapropagandaksi, ja tulkitsi Bitin peliarvion olevan ”räikeimpiä Neuvostoliiton vastaisia provokaatioita, joita Suomessa on tapahtunut sodan jälkeisinä vuosikymmeninä.”

Neuvostoliiton lähetystö myös uhkasi, että ”mikäli kyseisen pelin mainostaminen ja myynti Suomessa jatkuu, Neuvostoliitto tulee suurlähettiläänsä välityksellä virallisesti kiinnittämään ’kaikista vakavimmalla tavalla’ Suomen hallituksen huomiota tähän räikeään tapaukseen”.

Neuvostoliiton piikittely aiheesta harmitti presidentti Mauno Koivistoa.

Suomen ulkoasiainministeriö kuitenkin tutki voidaanko Raid over Moscow kieltää maassamme, mutta joutui lopulta toteamaan, että näin ei voida tehdä. Ulkoasianministeriö totesi, että peli voitaisiin kieltää vain, jos siitä olisi selkeää ja suoraa haittaa ihmisille, ja sitä paitsi ROM tehtiin kansainvälisille markkinoille eikä nimenomaan heikentämään Suomen ja Neuvostoliiton suhteita.

7. maaliskuuta Neuvostoliitto totesi, että Suomen puolustelut eivät kelpaa, ja Kremlin ulkoasiainministeriö vaati neuvostovastaisten mielenilmaisujen lopettamista Suomessa.

Viikkojen ajan jupakkaa puitiin niin lehdissä kuin eduskunnassakin, mutta vaikka peliä paheksuttiinkin sen neuvostovastaisuuden vuoksi, sen vetämistä markkinoilta ei voitu lainopillisin syin perustella.

Lopulta ulkoministeri Paavo Väyrynen joutui korostamaan Neuvostoliiton suurlähettiläälle, että kaikki merkittävät puolueet, yhteiskunnalliset järjestöt sekä Suomen kansa tukevat maan virallista ulkopoliittista linjaa sekä ystävällisiä suhteita itänaapuriimme, ja tämän jälkeen poliittinen jännite alkoi hiljalleen raueta.

Asiasta tarkemmin kiinnostuneiden kannattaa vilkaista Tero Pasasen kirjoittamaa artikkelia Tampereen yliopiston pelitutkimuksen vuosikirjassa 2011. Artikkeli on erinomainen, seikkaperäinen ja hyvin valaiseva. Juuri sieltä allekirjoittanutkin sai muistilleen kaipaamaansa tukea, hyvän aikajanan sekä kaikki tässäkin jutussa olleet lainaukset.

Mikrobitin Raid over Moscow -peliarvio julkaistiin helmikuussa 1985. Tilaajat voivat lukea klassikon käsittelyn tämän linkin takaa.