Tähän mennessä selvästi paras Mikrobitin testissä piipahtanut kuluttajatason vr-laite on ollut Samsungin Windows Mixed Reality -silmikko, joka ei ole saatavilla Suomessa. Bitin CES-edustus pääsi kuitenkin kokeilemaan Las Vegasissa Pimaxin laseja, jotka jättävät Samsungin tuotteen selvästi jälkeensä.

Jättiläismäiset vr-lasit saavat käyttäjänsä näyttämään lähinnä vasarahailta. Virtuaalitodellisuudessa kukaan ei kuitenkaan tiedä miltä reaalimaailmassa näytät, joten väliäkö hällä. Leveään pakettiin on mahdutettu kaksi 2560x1440 pikselin näyttöä sekä kookkaat, erityisvalmisteiset linssit. Virkistystaajuus yltää valmistajan mukaan 90 hertsiin.

Lopputuloksena on aivan uuden tason vr-kokemus. Siinä missä nykylaseilla joutuu yleensä ponnistelemaan jotta silmät eivät kiinnittäisi huomiota yksittäisiin pikseleihin, pitää Pimaxin lasien kanssa puolestaan pinnistää pikselit erottaakseen.

Lisäksi näkökenttä on huomattavasti leveämpi kuin esimerkiksi HTC Vivessä tai Oculus Riftissä, joiden käyttö on kuin kurkistelua kahden wc-paperirullan holkin läpi. Pimaxin kuvakaan ei täytä koko näkökenttää täydellisesti, mutta etenkin näkökentän oikealle tai vasemmalle reunalle joutui käytännössä vilkuilemaan virtuaalimaailman rajat havaitakseen.

Kaiken muun hyvän lisäksi lasit ovat yhteensopivat SteamVR- ja Oculus Home -sisältöjen kanssa, myös HTC Viven ohjaimet ja majakat toimivat sen kanssa suoraan. Hintaa kokeillulla 5K Plus -mallilla on 699 dollaria. Parisataa dollaria lisää sijoittamalla voi hankkia 8K -version, jossa molemmille silmille on tarjolla oma 3840x2160 pikselin paneeli.

Aiempien päivien messuraportteihin ja muihin CES-juttuihin pääset tästä linkistä.

Yllättäjä tyhjästä – tervetuloa Nreal

Lisätyn todellisuuden lasien kohdalla kenttä tuntuu jähmettyneen Microsoftin HoloLensin julkistuksen jälkeen. Teknologiassa ei oikeastaan ole otettu laadullisia tai muunkaanlaisia hyppäyksiä. Nyt otetaan.

Uskomatonta. Huippupuhelimista tuttu Qualcommin Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri vauhdittaa Nrealin ar-laseja.

Kiinalainen, täysin tuntematon Nreal esitteli CES-messuilla omia ar-lasejaan, jotka ovat saaneet messuvieraiden alaleuat loksahtelemaan messuhallin tahmaiseen lattiaan. Ensinnäkin niiden tuottama kuva on silmämääräisesti suunnilleen samaa tasoa HoloLensin kanssa – mutta näkökenttä on jopa sitä tai kohuttua Magic Leapia leveämpi.

Tämä ei vielä olisi vallankumouksellista, mutta koko komeus on onnistuttu paketoimaan lähes tavallisten aurinkolasien kokoiseen pakettiin. Lasien lisäksi tarvitaan noin korttipakan kokoinen suoritinyksikkö, joka kiinnitetään laseihin usb-kaapelilla.

Nrealin tuottamat virtuaaliset asiat tunnistaa edelleen helposti virtuaalisiksi, mutta tekniikan pakkaaminen näin käsittämättömän pieniin kuoriin on saavutus sinänsä. Mikäli näkökenttään yritetään piirtää isompia objekteja, katoaa osa niistä helposti kuvasta, aivan kuten muissakin ar-ratkaisuissa. Sopivan kokoisilla virtuaaliesineillä kokemus on kuitenkin hätkähdyttävä häivähdys tulevaisuudesta, jossa reaalimaailman ja virtuaalimaailman välinen raja-aita rikotaan pysyvästi.

Nreal esitteli myös demoa siitä miten ihminen voi tahdonalaisesti liikkua kahden eri maailman välillä. Laseihin heijastettiin puolittain läpinäkyvää kuvaa, ja käyttäjän oli helppo päättää keskittääkö katseensa laseissa näkyvään virtuaaliseen maailmaan vai niiden takana häämöttävään reaalimaailmaan. Vaihtaminen ei vaatinut minkäänlaista harjoittelua vaan onnistui välittömästi.

Tekniikka alkaa olla nyt kypsää jo vaikka millaisilla sovelluksille tai peleille, tarvitaan vain ar-lasien oma ”Pokemon Go”-ilmiö ja vallankumous on todellisuutta.