Olemme 2020-luvun alkamisen kynnyksellä. Jos jotain siltä saisi toivoa, olisi se ohjelmistojen laatuun keskittyminen. On hieno asia, että kuluneen kymmenen vuoden aikana olemme päässeet ikään kuin elämään tulevaisuudessa – mobiililaitteiden hurja kehitystahti, internet-palvelut joiden olemassaolosta emme osanneet edes haaveilla, yleensä ihan hienosti toimiva puheentunnistus, koneoppimisen eteenpäin meneminen, ainakin lähes keskenään ajavat autot, jopa kvanttitietokoneiden haparoivat ensiaskeleet.

Laatu on kärsinyt kehitysnopeuden kustannuksella. Ehkä se osittain johtuu siitä, että päivittäin käytämme asiat ovat loppujen lopuksi hurjan monimutkaisia kokonaisuuksia, vaikka saattavat olla yksinkertaisia käyttää. Joka tapauksessa liian usea tuote tuodaan markkinoille keskeneräisenä.

Liian usea tuote tuodaan markkinoille keskeneräisenä.

Disneyn tuore Netflixin kaltainen streamauspalvelu Disney+ ehti olla linjoilla vain muutaman tunnin, ennen kuin pahikset nappasivat tuhansien käyttäjätunnusten tiedot ja laittoivat darknetiin myyntiin. Applen tuore mac­OS Catalina kärsii omituisista pikkubugeista ja myös iOS 13 on saanut paikkauksia tiheään tahtiin. Muutaman viime vuoden aikana ties miten moni yritys ja valtio on natissut liitoksissaan tietoturvamurtojen vuoksi. Iot-rintamalla tietoturvaan ja enemmän kuin hetkeksi päivityksiin keskittyminen on usein vain toiveunta.

Esimerkkejä voisi luetella loputtomiin. Olemme jatkuvasti yhä riippuvaisempia internetistä, ja yhä useampi yksittäinen ohjelmisto tai laite on riippuvainen jonkin toisen ohjelmiston tai laitteen olemassaolosta – meilläkin on kotona pelkästään Spotify Connec­tia tukeva kaiutin, josta tulee turha tiiliskivi siinä vaiheessa, jos Spotify lakkaa olemasta tai lakkauttaa Spotify Connect -toiminnallisuuden.

Toivottavasti järki voittaa ja alamme tekisi 20-luvun aikana ryhtiliikkeen. Olisi aika vaihteeksi huolehtia siitä, että tänään ostettu laite saa ohjelmistopäivityksiä vielä useamman vuoden päästä, edes kriittisiä tietoturvakorjauksia. Eikä haittaisi, jos valmistajat entistä enemmän loisivat yhteisiä avoimia rajapintoja, joiden avulla erimerkkiset laitteet ja ohjelmistot toimisivat yhdessä.

Älykodinkoneiden väärinkäyttö etänä ei saisi olla mahdollista. En panisi pahakseni, jos tulevaisuuden älyliesi pakottaisi kaksivaiheisen tunnistautumisen, mikäli sitä yritettäisiin kytkeä päälle tai pois silloin, kun oma luotetuksi listattu laitteeni ei ole kotona läsnä. Vielä parempi olisi, jos liettä ei edes voisi kytkeä päälle etänä, vaan vain sammuttaa silloin, jos se vahingossa on jäänyt päälle – tai se peräti sammuttaisi itse itsensä.

Mutta, noh, tiedättehän te tämän maailman. Toiminnot, joiden toteuttamisen järki kieltää, tehdään kuitenkin.

Kirjoittaja toimi 1999-2013 MBnetin ylläpitäjänä ja työskentelee tätä nykyä järjestelmäsuunnittelijana Forcepoint-tietoturvayrityksessä sen maailmanlaajuisten projektien parissa.

**

Joulukuun Mikrobitti nyt kaupoissa! Mukana juttua tehokkaista peliläppäreistä, tietokoneen kasauksesta, Bittimikron paluu, Vuoden Parhaat -äänestys ja paljon muuta. Lue lisää.