Koronan runteleman maailman aikaan moni yritys on tuskaillut yllättävän pakkoetätyön vuoksi, mikä mistäkin syystä: vaikkapa aiemmin toimistoläsnäoloon velvoittaneen kulttuurin, puutteellisten teknisten etätyömahdollisuuksien tai etäpalavereihin tottumattomuuden.

Pienemmissä yhden fyysisen konttorin yrityksissä ei välttämättä ollut edes kokeiltu, miten työt sujuisivat etänä. On helppo kuvitella, että byrokraattisempien tahojen joustavuus poikkeustilanteissa on samaa luokkaa kuin Linnunradan käsikirja liftareille -kirjan vogoneilla.

Tätä kirjoittaessani korona on ollut päällä jo niin kauan, että etätyö varmasti on saatu soljumaan paikoissa, joissa se ylipäätään on mahdollista.

Hyvä niin, sillä mahdollisuus etätöihin vuonna 2020 on pelkästään järkevää, ja koronan jälkeisessä elämässä muitakin toimistopääsyn estäviä katastrofeja voi pukata niskaan: tulipalo konttorilla, tarpeeksi lähellä sijaitsevan ydinvoimalan possahdus, voimistuneen ilmastonmuutoksen myötä kolme kuukautta kestävä nelimetrisen lumipeitteen tuova Suomen ylle jumahtanut myrsky.

Mahdollisuus etätöihin vuonna 2020 on pelkästään järkevää.

Näinä vaikeina aikoinakin on silti yksi kulttuurillinen liike, joka on porskuttanut eteenpäin kuten ennenkin: avoimen koodin projektit. Toki niissäkin on ihmisten elämien muuttumisen myötä voinut tapahtua myöhästymisiä ja takaiskuja siellä täällä, mutta keskimäärin avoimen koodin maailmassa kaikki on yhä hyvin. Itse asiassa herra Linus Torvalds totesi pääsiäisen tienoilla, että koronan pysäytettyä maailman Linux-kehittäjät ovat lähettäneet sisään uutta koodia jopa täsmällisemmin kuin ennen koronaa.

Jo lähtökohtaisesti projektien kehittäjät tekevät yhteistyötä etänä, kuka mistäkin päin maailmaa. Työtavat, projektien infrastruktuurit ja muut tarvittavat osa-alueet on jo alusta alkaen tehty sitä silmällä pitäen, etteivät kehittäjät välttämättä koskaan tapaa toisiaan oikeassa elämässä.

Videoyhteyden yli vedettyjen palaverien kaltaista sosiaalisuutta tokko tarvitaan näissä useinkaan, riittää että IRCin puolella tekstimuotoisesti silloin tällöin tokaistaan jotain tai bugitrackereiden puolella väännetään teknisistä detaljeista.

Toki merkittävässä osassa nykyisiä isompia avoimen koodin projekteja, kuten Linuxin kernelissä, kehitystyö tapahtuu Red Hatin ja laitevalmistajien kaltaisten isojen tahojen suunnalta. Näissäkin tapauksissa ollaan jo iät ja ajat totuttu toimimaan etänä yli organisaatiorajojen, mikäli firman sisällä pakerrettua koodia on ikinä tarkoitus saada virallisen kernelin puolelle mukaan.

Ovatkohan seuraava kuuma ammattiryhmä kenties kokonaisvaltaisesti firmojen työskentelymetodit kuntoon laittavat etätyökonsultit? Hätäpaikkauk­set on nyt kaikilla tehtynä, mutta parannettavaa varmasti riittää.

Kirjoittaja toimi MBnetin ylläpitäjänä 1999–2013 ja työskentelee tottuneesti etänä järjestelmäsuunnittelijana Forcepoint-tietoturvayrityksessä sen maailmanlaajuisten projektien parissa jo seitsemättä vuotta.

*

Toukokuun Bitti nyt kaupoissa ja digilehtenä: testissä muun muassa vpn-sovellukset ja nopeat ssd-levyt, videotykin ja tv:n vertailu ja jäähdyttimet. Lue lisää.