Monille meistä on tuttua nykyisen työelämän hektisyys. Pitäisi olla reagoimassa siihen ja tähän ja tuohon, mieluummin heti tai vaihtoehtoisesti nyt.

Tällainen on omiaan ruokkimaan epätoivottua käytösmallia. Meistä tulee moniajajia, jotka pyrkivät samanaikaisesti vastaamaan sähköpostiin, pakertamaan uutta koodia, juttelemaan vastapäätä istuvan kollegan kanssa, chattimaan jonkin pikaviestimen puolella ja selvittelemään tulevan työmatkan lennoille sopivaa ajankohtaa.

Pidemmän päälle tämä on myrkkyä. Meistä tulee stressaantuneempia, keskittymiskyky heikkenee ja työn laatu laskee. Mikä pahinta, elämän laatu laskee. Työn ulkopuolellakaan ei enää jaksa tehdä mitään, eikä niinkään yksinkertainen tapahtuma kuin elokuvan katsominen enää tunnu miltään, tai siihen keskittyminen on hankalaa.

Olen jo pidemmän aikaa pyrkinyt tekemään vain yhtä asiaa kerrallaan.

Viimeksi kirjoitin kolumnissani älylaitteiden aiheuttamasta jatkuvasta keskeytysmyrskystä. Samankaltaista käytöstä aiheutamme myös itse itsellemme, mikäli olemme jatkuvasti keskeyttämässä juuri sitä, mitä paraikaa olimme tekemässä. Luulemme olevamme kovinkin tehokkaita, jos monta rautaa on tulessa samanaikaisesti, vaikka vaikutus on juuri päinvastainen.

Lieneekö sitten downshiftaamista vai mitä, mutta olen jo pidemmän aikaa pyrkinyt tekemään vain yhtä asiaa kerrallaan. Töissä työt eivät tekemällä lopu, joten miksi paahtaa hirveällä vauhdilla? Paradoksaalista kyllä, tiputtamalla nopeusmittarin lukemia hieman alemmas, oletkin yhtäkkiä tehokkaampi ja jaksavampi. Mitä teetkin, tee se rauhassa ja ajatuksella. Lopputulos on taatusti parempi, ja olet itse energisempi siirtymään seuraavaan tehtävään.

”Mutta kun minulla on tänäänkin yli kymmenen asiaa tehtävänä!”, mutiset mielessäsi minulle. Niin varmasti onkin. Käytä hetki sen arvioimiseen, kauanko sinulla mihinkin tehtävään menee ja aseta ne kiireellisyysjärjestykseen. Tee sitten tehtävä kerrallaan pois. Pidä tehtävien välissä pieni minuutin, parin mittainen mikrotauko – hae lisää kahvia, juttele hetki kollegasi kanssa, vilkaise onko uutisrintamalla tapahtunut mitään jännittävää – ja palaa sitten uuden tehtävän pariin.

Näin yksittäiset tehtävät jäävät mieleesi paremmin, eikä kaikki ole vain yhtä suurta kohelluspuuroa. Työpäivän jälkeen tunnet ehkä saavuttaneesikin jotain, eikä olosi ole riittämätön ”en minä tänäänkään mitään saanut aikaiseksi”.

Vaikka teknologia ja digilaitteet mahdollistavat aina vain nopeamman elämäntahdin, on ehkä hyvä vilkaista peiliin ja tarkkailla omaa tahtiaan. Nykykoneet ovat siitä petollisia, että useimmat asiat tapahtuvat jotakuinkin heti, eikä näitä värkkejä tarvitse odotella minuutti- tai tuntikaupalla kuten Silloin Kun Minä Olin Nuori. Älä alistu alituisen pikajuoksun orjaksi.

Kirjoittaja toimi MBnetin ylläpitäjänä 1999–2013 ja työskentelee nykyään Forcepoint-tietoturva­yrityksessä järjestelmäsuunnittelijana sen maailmanlaajuisten projektien parissa.

Elokuun Mikrobitti nyt kaupoissa. Testissä halvat ja hyvät älypuhelimet, Raspberry Pi 4, Netgear A6210, Honor 20 & 20 Pro, Huawei Mate 20X 5g, OnePlus 7 Pro + rakennetaan unelmien pc-koneita + tutustutaan omadataan ja e-sports-tuomarointiin. Lue lisää !