Joskus vuosituhannen vaihteen jälkeen aikana ennen somea ja älypuhelimia psykologit ja muut päätohtorit olivat kovin huolissaan sähköpostin aiheuttamasta keskeytystulvasta. Miten ihmiset voisivat enää keskittyä töihinsä, jos sähköpostiin pitää reagoida harva se minuutti?

Kaiholla muistelen noita helppoja aikoja – se oli vasta alkusoittoa. Jos ihmisellä nykyään on älypuhelimessaan isohko määrä erilaisia sovelluksia, keskeytysten tulva on loputon, ellei sovellusten lähettämiä ilmoituksia ole erikseen napannut pois päältä. Täällä olisi uutisotsikko! Kotimatkasi kestää juuri nyt 23 minuuttia! Tuotko kaupasta maitoa? Oletko juonut vettä? Et ole jumpannut 45 minuuttiin! Muistathan hengittää!

En ole laskenut, montako erillistä ilmoitusta puhelin tai älyrannekello lähettää päivittäin – pitäisi varmaan laskea, mutta onneksi sentään olen ison osan niistä mykistänyt. Tästä huolimatta viestejä kyllä riittää ihan tarpeeksi, työn puolesta kun tulee sähköpostia, pikaviestejä ja pahoissa vikatilanteissa myös hälytysviestejä. Pikaviestejä toki tulee myös läheisiltä. Facebookin, Instagramin ynnä muut somet olen mykistänyt, etteivät ole ihan koko ajan iholla.

Mikäli nykyihminen tottelee puhelintaan tai muuta älylaitettaan orjallisesti, jo tunnin mittaisen tv-sarjan jakson aikana laitettaan pälyilee jopa kymmeniä kertoja. Katsotaanko silloin sitä tv-ohjelmaa vai onko keskittyminen todellisuudessa älylaitteen parissa?

Jotenkin ironista, että vuonna 2017 AppStoren vuoden ohjelma olikin Calm, jonka tehtävänä on laskea stressitasoa meditaation, rauhallisen äänimaailman, unitarinoiden ja vastaavien avulla. Siis toisin sanoen, jälleen yksi sovellus siihen, että voisimme rauhoittua muiden sovellusten ja muutenkin nykymaailman tuottamalta ärsyketulvalta.

Itse olen töissä ryhtynyt mahdollisuuksien mukaan tekemään yhtä ja vain yhtä asiaa kerrallaan. Lähikollegoita minulla on hurjan vähän, valtaosa työkavereistani on ripoteltu ympäri maapalloa, joten voin tehdä hommia pitkiä pätkiä keskenäni. Yhden isomman kokonaisuuden jälkeen pidän minuutin, parin mittaisen mikrotauon, jonka aikana käyn hakemassa juotavaa tai pikkupurtavaa, käytäväjuttelen jonkun kanssa tai piipahdan siellä somessa. Kesken työtehtävän en edes vilkaise puhelintani, jossei joku nyt sitten soita tai vikailmoituksesta kertova hälytysääni pärähdä ilmoille.

Kiinnitäpä huomiota siihen, oletko ilmoitusten orja vai oletko ärsyketulvassa niskan päällä. Lopputulos saattaa yllättää, ja sekä keskittymiskykysi että stressitasosi laskee kummasti, mikäli jätät ison osan notifikaatiosirkuksen ohjelmanumeroista väliin.

Kirjoittaja toimi MBnetin ylläpitäjänä 1999–2013 ja työskentelee nykyään järjestelmäsuunnittelijana Forcepoint-tietoturvayrityksessä sen maailman­laajuisten projektien parissa. Twitter: @the_jaba