Kiitos, kun tartuit tilaisuuteen ja käytit alennuskampanjaamme!

Sait ostamastasi älykammasta 20 % alennuksen vain muutamilla reunaehdoilla: tästä lähtien tiedämme ja/tai skannaamme muun muassa sijaintisi, ostotottumuksesi, ystäviesi nimet sekä kenen kanssa heistä vietät eniten aikaa fyysisen maailman puolella, vanhempiesi nimet, työpaikkasi, hakukonehistoriasi, nettisivut joilla vierailet, terveystietosi, liikuntatottumuksesi, sovellukset joita käytät, videot joita katselet, sinua kiinnostavat uutisaiheet, valokuvasi ja videosi, musiikkimakusi, pikaviestinkeskustelusi ja sähköpostisi. Saatamme myös jakaa osaa tai kaikkia näistä tiedoista muidenkin tahojen puolelle rahaa vastaan, mutta sinä et saa pennin pyörylää.

Kai tämä on OK?”

Ryhdyin käyttämään vaihtoehtoisia palveluja.

Oikeassa maailmassa harvempi meistä suostuisi moiseen, mutta toisin on nettimaailmassa. Google, Facebook ja kumppanit tietävät meistä jo liki pitäen kaiken, tuntien meidät monilta osin paremmin kuin me itse. Yksittäiset älypuhelinsovellukset eivät nekään mitään viattomia kaikki ole.

Itse elin hälläväliä-virrassa mukana aktiivisesti aina alkusyksyyn 2020 saakka, kunnes yhtäkkiä minulle riitti.

Ei, en minä kokonaan ole ­somesta poistunut, Googlea jättänyt tai siirtynyt takaisin vanhaan Nokian puhelimeen. Instagramista poistuin, kun tajusin etten sillä mitään tee, mutta muut sosiaalisen median kanavat minulla edelleen on jäljellä.

Sen sijaan ryhdyin käyttämään vaihtoehtoisia palveluja; esimerkiksi monet haut teen nykyään DuckDuckGolla ja privaattisähköpostini siirsin Gmailista ProtonMailin pariin. Selaimen olin vaihtanut Chromesta Firefoxiin jo kauan sitten, lisäksi Firefoxissani on joukko lisäosia hankaloittamassa erilaisten jäljittimien elämää.

Syy tähän on itselleni selvä: ei ole hyvä, että netin goljatit keräävät meistä aina vain enemmän ja yksityiskohtaisempaa tietoa. On vain hyvä, jos edes osa tiedonmurusista jää jatkossa menemättä suoraan Googlen tai Facebookin loputtomaan johtolankavarastoon. Enää ne ehkä eivät suoraan tiedä, mistä päin verkkoa ostin tuotteita tai mitä ostin. Kenties ne eivät enää yhtä helposti aavista, minne päin suunnittelen matkustavani jahka korona hellittää.

Bonuksena kaikki munat eivät enää ole samassa korissa. Toissijaiset sähköpostit – uutiskirjeet, mainokset – tulevat edelleen Gmailini pariin, mutta oikeastaan kaikki tärkeämpi ProtonMailin puolelle. Näin minun on helpompi reagoida tärkeisiin asioihin nopeammin, ja vilkaista toissijaisia sähköposteja vain silloin tällöin.

Toistaiseksi tästä jo useamman kuukauden kestäneestä kokeilustani tai elämäntapamuutoksesta ei ole ollut minulle minkäänlaista haittaa, lähinnä päinvastoin. Facebook ei enää rasittavasti yritä mainostaa minulle juuri sitä tuotetta tai palvelua, jota olin hetki sitten toisaalla katsellut. Somen vähemmälle jättäneenä myös turhanpäiväiset juupas-eipäs-pässinpäitä -keskusteluketjut ovat jääneet huomattavasti vähemmälle ja minulla on aikaa keskittyä johonkin olennaisempaan.

Kirjoittaja toimi MBnetin ylläpitäjänä 1999–2013 ja työskentelee nykyään Forcepoint-tietoturvayrityksessä sen maailmanlaajuisten projektien parissa järjestelmäsuunnittelijana. Twitter: @the_jaba