Kun sattuneesta syystä tänä vuonna on tullut vietettyä enemmän aikaa kotona kuin yleensä, on myös erilaisia viihdepalveluja tullut käytettyä aiempaa laajemmin. PlayStationin äärellä olen ennenkin tuntejani kuluttanut, mutta nyt myös kilpailu eri videopalveluista on tässä huushollissa koventunut aivan uusiin sfääreihin.

Samalla tulee miettineeksi, kuinka tämä runsaudenpula tahtoo aiheuttaa tunteen ajan loppumisesta, vaikka nythän aikaa on ollut enemmän kuin ikinä.

Aloitetaan vaikka niistä peleistä. Nykypelit tarjoavat jo pääjuonensa myötä usein vähintäänkin kymmeniä tunteja pelattavaa, sivutehtävien kanssa reilusti enemmän. Tämä olisi ihan hyvä, mutta markkinoille pukkaa jatkuvasti toinen toistaan mielenkiintoisempia ja massiivisempia pelejä, ja lisäksi soppaa hämmentävät PlayStation Plus -jäsenten tarjolle kuukausittain tulevat ilmaiseksi ladattavat pelit.

Mitäs minä nyt näistä pelaisin, kun kaikkia en kuitenkaan ehdi pelata läpi? Enkä nyt edes aloita puhumista verkkopeleistä, kun jokin niinkin yksinkertainen kuin Fall Guys imaisee helposti mukaansa tuntikausiksi.

Toinen todellinen aikavampyyri ovat videopalvelut.

Toinen todellinen aikavampyyri ovat nuo eri videopalvelut. Niiden kanssa on vielä ihan helppoa, jos katselee yksittäisiä dokumentteja tai elokuvia. Mutta auta armias, kun osut jonkin koukuttavan vanhemman sarjan pariin, josta on jo ehditty tehdä useampi tuotantokausi.

Meillä on kesäloman jälkeen katsottu How to Get Away with Murderia aikamoisella intensiteetillä, ja edelleen on kesken, sarjassa kun on ainakin kuusi tuotantokautta, jokaisessa viitisentoista jaksoa kestoltaan noin 45 minuuttia. Täytyy seuraavaksi valita jokin hieman helpommin ahmaistava kokonaisuus.

Aiemmin pelkästään nuorison höpötyksenä pitämääni YouTubea olen sitäkin katsellut entistä useammin. On sillä aina minusta ollut paikkansa leffa- ja pelitrailereiden, musiikkivideoiden ja vaikkapa erilaisten esittelyjen ja ohjeiden tarjoilualustana, mutta herran pieksut, olen alkanut seurata myös joitakin tubettajia.

Osa näistä liittyy tavalla tai toisella tietoturvaan, osa peleihin, osa vaikkapa autoihin. Tässäkin pitää olla tarkkana, ettei tule haalineeksi itselleen liikaa katsottavaa.

Eri palveluntarjoajia ja median kulutusmuotoja tulee taatusti ajan saatossa lisää. Riittääkö kaikille näille oikeasti käyttäjiä, tai pikemminkin riittääkö käyttäjillä aikaa näille kaikille? Jo muutaman palvelun vakiokäyttäjänä tahtoo iskeä aikapula, ainakin jos elämässä olisi tarkoitus tehdä muutakin kuin pelata tai toljottaa. Kesäaikaan onneksi tulee oltua paljon mökillä tai muuten ulkona, mutta pitkän syksyn ja talven aikana tilanne on helposti aivan toinen.

No niin. Menenpä tästä tekemään jotain vähemmän koukuttavaa, kuten tunkkaamaan vapaa-ajan Linux-konetta uuteen uskoon tai kotiautomaatiota säätämään… hei hei ulkomaailma, oli hauska tavata, nähdään sitten joskus.

Kirjoittaja toimi MBnetin ylläpitäjänä 1999–2013. Hän työskentelee tätä nykyä Forcepoint-tietoturva­yrityksessä sen maailmanlaajuisten projektien parissa järjestelmäsuunnittelijana.

**

Lokakuun Bitti on ulkona! Testissä kaarevat tietokoneen näytöt, uutuuspuhelimet, rakennetaan pieni teho-pc, puhutaan senioreiden atk-taidoista...