Automaattiset vastausehdotukset. Voi Pyhä Sylvi, sanon minä. Näitä automaattivastauksia näkee niin Googlen Inboxin, LinkedInin kuin monen muunkin nykypalvelun parissa. Nämä siis ovat niitä [Kyllä] [Ei] [Vahva ehkä] -vaihtoehtoja, joita keskusteluketjujen vastauskentän parissa tuputetaan.

On niille kätevääkin käyttöä, lähinnä jos vaikka kesken ulkona liikkumisen pitää vastata nopeasti johonkin todella yksinkertaiseen: ”Ehditkö kaljalle?” – ”Kyllä”.

Mutta mihin tämä maailma on menossa siinä vaiheessa, kun näitä samoja on tarjolla synttärionnitteluihin, työpaikkatarjouksiin, hautajaisosanottoihin, naimisiinmenopahoi... ei kun onnitteluihin, kaikkeen elämässä, vastausten varmastikin koneoppimisen kehittyessä aina vain sujuvammiksi.

Sekin jo melkein tuntuu tunteettoman konemaisen kylmältä, kun vaimo on kaikella rakkaudella omin kätösinsä naputellut minulle Whats­App-viestin esimerkiksi kysyen siinä jotain ja minä puolestani saatan vaikka auton ratissa ollessani vastata Apple Watchin puolella näkyvien pikavalintojen avulla. Älkää kertoko tätä vaimolleni (kyllä hän sen tietää).

Entä kun tästä vielä mennään eteenpäin? Virittelemmekö kohta palveluiden sovelluksia vastailemaan eri tilanteissa automaattisesti puolestamme? Jos, juttelevatko virtuaalipersoonamme keskenään ilman, että itse välttämättä edes huomaamme, mitä ne siellä turisevat? Entäs sitten, kun se iOSin Shortcutseilla pykäämäsi automaattivastaaja onkin vähän vinossa, tulkitsee sanasta “kahvituttaa” vain osan ja ryhtyy kyselemään lähettäjältä, että mikäs nyt on pieleen mennyt?

Tässä on ilmassa jotain samaa kuin Auto Correctin alkuaikoina, kun se toimi vielä huomattavasti huonommin kuin nykyään. Vielä toistaiseksi nämä automaattiset vastausehdotukset ovat vain ehdotuksia eivätkä automaattisesti lähde eteenpäin, mutta emmeköhän me senkin päivän vielä näe.

Vaikka kävisikin niin, että automaattivastaukset joku päivä pörräisivät saumattomasti vastaten ihan järkeviä, niin mitä käyttöä meillä ihmisillä silloin enää pikaviestimissä on tai mihin väliin iskemme? Jonkun kysyessä ”Monelta olet täällä?”, jokin pikaviestiohjelma voi kokeilla josko navigaattorissa olisi matka käynnissä: jos on ja määränpää vaikuttaisi olevan lähellä kysyjän sijaintia, pikaviestiohjelma voi vastata takaisin varsinaisen käyttäjän puolesta.

Lähihistoriassa on vastaavia muutoksia todistettu aiemminkin. Ennen Facebookia ynnä muita blogikirjoitukset olivat yleisiä ja pitkiä ja saivat pitkiäkin kommentteja. Nykyään kommunikointi somessa on lähtökohtaisesti huomattavasti tiiviimpää. Eikä siinä vielä kaikki, monissa tapauksissa kommunikaatio tapahtuu vain Facebookin reaktio-napeilla tai takaisin luolamiesajoille vaipuvassa kuvallisessa emoji-viestinnässä.

Ei tästä enää pitkä matka ole siihen, että virtuaaliset alter egomme riehuvat keskenään verkossa.

Kirjoittaja toimi MBnetin ylläpitäjänä 1999–2013. Hän työskentelee nykyään Forcepoint-tietoturvayrityksessä järjestelmäsuunnittelijana sen maailmanlaajuisten projektien parissa.