Olemme varmasti itse kukin hyvin tietoisia siitä, kuinka Google, Facebook ja eri älylaitesovellukset pyrkivät seuraamaan meitä, mikä mitenkin ja mistäkin syystä. Tai ainakin luulemme olevamme. Onneksi tilanne edes yrittää muuttua laitevalmistajien avustuksella.

Esimerkiksi Applen iOS 13 toi mukanaan pienen, mutta tehokkaan toiminnon avustamaan siinä, kuinka usein sovellukset yrittävät taustalla käyttää sijaintitietoja johonkin – se kirjaimellisesti alkoi kertoa, että sovellus X on kuluneen muutaman päivän aikana halunnut käyttää sijaintitietoja niin ja näin monta kertaa, haluatko sallia tämän jatkossakin vai vaihdetaanko niin, että sovellus saa sijaintitiedot vain silloin, kun se on käyttäjän avaamana.

Syksymmällä ilmestyvä iOS 14 vie tämän askeleen pidemmälle. Se kertoo huomattavasti raadollisemmin, mitä kaikkia tietoja sovellus käyttäjästään saa ja voi levittää myös eteenpäin muillekin tahoille. Nähtäväksi jää, säikäyttääkö tai laittaako tämä ihmisiä ajattelemaan asioita sen pidemmälle, mutta ainakin muutos on hyvin konkreettinen tapa kertoa, onko käyttäjä antanut pikkusormensa lisäksi sovellukselle koko sielunsa.

Valitettavasti tällaiset varoitusdialogit eivät kuitenkaan tule lopettamaan meidän tarkkailuamme, sillä kyllähän WhatsAppin, TikTokin ja vastaavien käyttö toki jatkuu edelleen. Niille yksinkertaisesti ei ole vaihtoehtoja. Vähemmän kyttääviä vaihtoehtosovelluksia kyllä on, mutta ongelmana olisi sitten saada ystäväpiiri käyttämään niitä. Signalissa on ihan kiva hengata, mutta eipä sillä mitään tee, jos lähipiiri ei sitä aktiivisesti käytä.

Toisaalta tiettyyn rajaan asti se taustatarkkailu on ihan hyväkin asia. Jos mainoksia on pakko katsoa, katson mieluummin sellaisia, jotka edes etäisesti aiheiltaan minua kiinnostavat. On niistä monesti ihan hyötyäkin ollut. Se, mistä en sitten yhtään pidä, on kyttäämisen meneminen liian pitkälle.

LinkedIn tarjoaa uusia kontakteja jo sen perusteella, että olet viettänyt esimerkiksi messupäivän samassa tilassa jonkun toisen henkilön läheisyydessä. Facebook noin yrityksenä saa WhatsAppin puhelinluettelovaatimuksen myötä kivasti kaikki muutkin kuin Facebook-kontaktimme tietoonsa ja pystyy muodostamaan verkostostamme entistäkin tarkemman kuvan.

Valokuvia analysoiva Google Lens on ihan kätevä, mutta samalla se demon­stroi hyvin tehokkaasti sen, kuinka kuvantunnistusalgoritmien avulla Google ja muut palvelut tietävät mielenkiintomme kohteista paljon jo sen perusteella, mistä kohteista otamme valokuvia.

En tiedä, mihin tämä maailma vielä tulee menemään. Yksityisyyshän meiltä on kadonnut jo kauan sitten, johtuen toki myös somen luomasta kulttuurista, jossa elämän tapahtumia jaetaan muille paljon avoimemmin kuin ennen. Silti on erittäin hyvä asia, jos puhelin tai tabletti jatkossa muistuttaa välillä konkreettisemmin siitä, minne kaikkialle ja millä keinoin meistä tietoja kerätään ja jaetaan.

Kirjoittaja toimi MBnetin ylläpitäjänä 1999-2013 ja työskentelee nykyään Forcepoint-tietoturvayrityksessä järjestelmäsuunnittelijana sen maailmanlaajuisten projektien parissa.