Joskus viime vuoden puolella ajattelin, että jahka firma maksaa maaliskuussa 2021 vuosibonukset, palkitsen itseni tilaamalla PlayStation 5:n.

No en sitten palkinnut. Tiesin kyllä, että pleikkoja on hankala saada, mutta että NÄIN hankalaa – tyhmänä en ennakkotilannut moista jo viime vuoden puolella, ja nyt riippumatta siitä, yritänkö hommata moista Suomesta tai vaikkapa Amazonista, kaikkialla levitellään käsiä ja todetaan, että et voi liittyä edes tilausjonoon. Näin vielä toukokuun 2021 huulilla.

Sony ei suinkaan ole päättänyt valmistaa konsoleitaan vain maanantaisin klo 8–9 tai muutoin hidastaa tahtia, vaan ongelma on akuutti puolijohde­pula, josta kärsivät kaikki. Halusit sitten tehokkaampaa näytönohjainta, televisiomallia, tiettyä puhelinta tai uutta autoa, on todennäköistä, että joudut samaan tilanteeseen tai vähintään odottamaan tuotetta huomattavasti kauemmin kuin normaalioloissa.

Miten näin pääsi käymään?

Puolijohteiden valmistaminen on keskittynyt kouralliselle alan jättifirmoja, joiden tuotantolinjastot ottivat osumaa koronan alkumetrien aikaan ja tuotanto piti keskeyttää. No, tuotanto saatiin taas käyntiin, mutta samalla koronan pitkittyminen aiheutti kasvavaa tilauslokia uusille läppäreille ja muille kotikonttorityövälineille. Toki myös viihde-elektroniikkaa ryhdyttiin tilaamaan koteihin ennätystahtiin, matkoille tai edes leffateattereihin kun ei päässyt, joten kotiteatteriolosuhteisiin panostettiin ennätystahtiin.

Uusien tuotantolaitosten pystyttäminen ei suju samalla vauhdilla kuin Ranen nakkikioskin.

Patoutuneesta kysynnästä kärsivät nyt kaikki. Kuluttajat eivät saa janoamaansa tuotetta X. Kauppiaat eivät voi vastaanottaa tilauksia, kun edellistenkään toimitusaikatauluista ei ole tietoa. Yritykset eivät voi valmistaa tuotteitaan, kun niillä ei ole puolijohteita. Varmasti myös puolijohdefirmat, kun niiden täytyy pitää huoli asiakkaistaan, jotka kolkuttelevat oven takana kysellen, missä tilaukset viipyvät.

Tilanne ei korjaannu käden käänteessä. Uusia tuotantolaitoksia ollaan jo rakentamassa, mutta niiden pystyttäminen ei suju samalla vauhdilla kuin Ranen nakkikioskin. Vuoden, parin sisällä uudet tehdaslinjat pystynevät liittymään valmistustalkoisiin, minkä jälkeen tilanne hellittää ainakin hetkeksi.

Varmasti kriisi on jo saanut valtiot, elektroniikkavalmistajat ja muut tahot miettimään, voisiko ketju toimia toisin. Ei ole hyvä asia, että parin toimijan kapasiteetin täyttyminen vaikuttaa koko maailmaan radikaalisti. Rapakon toisella puolella presidentti taisikin jo määrätä toimenpiteitä tapahtuvaksi sen eteen, ettei näin enää koskaan kävisi. Lopputulos on vielä näkemättä.

Toivottavasti maailma on tämän ongelman ratkettua myös puolijohteiden osalta valmiimpi seuraavaan isoon maailmanlaajuiseen kriisiin, olkoot tämä pandemia, sota, asteroidi tai jotain aivan muuta. Jotain tälle asialle pitää tapahtua. Jos ei muusta syystä, niin että saisin viimein uuden pelikonsolin.

Kirjoittaja toimi MBnetin ylläpitäjänä 1999–2013 ja työskentelee nykyään Forcepoint-tietoturvayrityksessä järjestelmäsuunnittelijana sen maailmanlaajuisten projektien parissa. Twitter: @the_jaba