Koillis-Ranskassa sijaitseva Ville de Bitchen pikkukaupunki koki maaliskuun 19. päivä ikävän yllätyksen, kun sen Facebook-sivu katosi yllättäen.

Somejätti lähetti sivun ylläpitäjille viestin, jossa ilmoitettiin poistopäätöksestä. Kaupungin päättäjät yrittivät saada Facebookia kääntämään päänsä, mutta vastausta ei kuulunut. Niinpä 5100 asukkaan kylän viestinnästä vastaava Valerie Degouy pisti pystyyn uuden, kaupungin postinumeron perusteella nimetyn Facebook-sivun: ”Mairie 57230”, The Verge kirjoittaa.

CNN:n mukaan Facebook palautti alkuperäisen Facebook-sivun ”Ville de Bitche” tiistaina 13. huhtikuuta eli lähes kuukausi poistamisen jälkeen. Facebook kertoi, että poisto peruttiin välittömästi yhtiön saatua tiedon tapahtuneesta virheestä. Lausunnon perusteella tiedonkulku ei siis ollut tässä tapauksessa kovinkaan tehokasta.

Facebookin sääntöjen mukaan palveluun perustettavien sivujen tulee olla nimetty kuvaavasti, eivätkä nimet saa sisältää ”loukkaavaa kieltä”. Ville De Bitchen tapauksessa ongelmana lienee ollut englanninkielinen ”versio” kylän nimen loppuosasta – eli siis ”bitch”, joka kääntyy suomeksi vaikkapa lutkaksi.

Haasteena asiattoman kielenkäytön siivoamisessa on se, että tehtävään valjastetuilta algoritmeilta ja tekoälytyökaluilta uupuu usein tarvittavaa maalaisjärkeä. Niinpä tuloksena on silloin tällöin niin kutsuttuja ”vääriä positiivisia”, eli sensuuri iskee täysin asialliseen sisältöön.

”Olemme tyytyväisiä, että sosiaalisen median palvelut kantavat vastuunsa ja poistavat laitonta ja ongelmallista sisältöä. Haasteena on, että ihmisen huomio- ja arviointikyky on toista luokkaa tekoälyyn verrattuna”, pohtii kaupunginjohtaja Benoit Kieffer.

Bitche on itseasiassa kokonainen alue Koillis-Ranskassa, joten nimikäännöksistä on päänvaivaa muillekin seudun kaupungeille. Lähellä Ville de Bitchea sijaitseva Rohrbach-les-Bitche päätyi naapurinsa tapauksesta viisastuneena ennakoivaan lähestymistapaan ja muutti nimensä 12. huhtikuuta Ville de Rohrbachiksi. Rochbachin kaupunginjohtaja totesi, ettei kaupungilla ole varaa menettää Facebook-sivuaan edes viikoiksi tai kuukausiksi, vaikka kyse olisikin vain väärinymmärryksestä.