Pilvisiirtymä on korkealla sijalla lähes kaikkien CIO:jen työjärjestyksessä. Hypestä huolimatta, tai kenties sen takia, lähes 68 prosenttia brittiyritysten it-johtajista pitää pilveen liitettyjä lupauksia karkean yliampuvina, konsulttiyhtiö Capita kertoo.

Brittiläinen Capita kyseli äskettäin pilviasioista noin 200 it-päättäjältä ja päätyi siihen tulokseen, että yhdeksän it-pomoa kymmenestä katsoo pilvisiirtymän viivästyneen odottamattomien seikkojen takia. Matka on siis pahasti myöhässä.

Keskivertoyritykset aloittivat pilveen vaelluksen vuonna 2015 ja pääsivät siirtymässä todella vauhtiin seuraavana vuonna. Pilvimatkan suurimpana syynä olivat kustannussäästöt. Vastaajista 61 prosenttia toivoi pilvipalveluiden pudottavan omien konesalien kustannuksia.

Alun perin yritysten it-pomot arvelivat, että pilvisiirtymä onnistuu yhden vuoden aikana. Sanomattakin on selvää, että tässä on petytty - ja rankasti, ZDnet kirjoittaa.

Kaikkea muuta kuin helppo rasti

Konsulttiyhtiö Capitan tutkimusjohtaja Wasif Afghan arvostelee kovin sanoin pilveen liitettyjä lupauksia ja liikoja toiveita. Rivien välistä arvostelun kärki suuntautuu pilven myyjien suuntaan.

"Varsinkin ne asiakasyritykset, jotka ryntäsivät pilveen nopeiden säästöjen toivossa ja ilman kunnon suunnitelmia, ovat joutuneet pettymään. Suurin osa pilvipalvelut käyntiin polkaisseista it-johtajista ei ole nähnyt odottamiaan tuloksia", Afghan sanoo.

Nyt eli neljä vuotta pilvireissun alkamisen jälkeen 45 prosenttia yrityksistä arvelee harjoituksen sujuneen edes jollakin tavalla kelvollisesti. Mutta Capitan mukaan vain viisi prosenttia it-pomoista kertoo, että pilveen on siirrytty ilman suuria haasteita.

Näiden onnekkaiden kollegat eli valtaosa muista it-johtajista syyttävät tietoturvan ongelmia ja pulaa pilven osaajista siirtymän suurimpina pullonkauloina.

Puolet yrityksistä ovat joutuneet suunnittelemaan koko it-arkkitehtuurinsa uudelleen pilvioloja varten. Afghanin mielestä liian moni siirsi it-toimintoja pilveen lift and shift -menetelmällä, ja nyt tästä suunnittelemattomuudesta maksetaan kovaa hintaa.

Säästöjen sijasta luvassa pelkkiä kuluja

Capitan tutkimuksen mukaan säästöjen sijasta pilven kustannukset vain paisuvat. Jo nyt 58 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoo, että pilveen siirtyminen on tullut selkeästi arvioitua kalliimmaksi.

Kustannustrendi on ilmeinen muuallakin kuin Britanniassa. Toinen tutkimustalo Canalys on ynnäillyt, että yritykset käyttivät viime vuonna pilven infraan maailmanlaajusesti 107 miljardia dollaria. Tämä on 37 prosenttia enemmän rahaa kuin vuonna 2018. Sitä paitsi Canalys ennustaa yritysten pilvilaskun kasvavan vielä huomattavasti seuraavien viiden vuoden aikana.

Myös Gartner on huolissaan yritysten kyvystä arvioida pilven kustannuksia. Gartner huomauttaa, että tänä vuonna 80 prosenttia yrityksistä ylittää it-infran budjettinsa, koska pilven kustannuksia ei osata optimoida eikä pitää aisoissa.

Infra ei ole ainoa pilven hintalappuun vaikuttava tekijä. IDC on arvioinut, että vuoteen 2023 mennessä yritykset mättävät pilvipalveluihin peräti 500 miljardia dollaria maailmanlaajuisesti.

Edessä on siis monille firmoille varsinainen hintasokki. Ja etenkin sellaisille, jotka lähtivät pilvimatkalle säästöjen toivossa.

"Pilven kustannukset ovat selvästi asiakkaiden suurin huolenaihe. Ainakin meidän asiakkaamme pohtivat kuumeisesti sitä, miten pilven rahankäyttö saadaan kuriin. Yleispätevä neuvomme tähän on parempi suunnittelu ja valvonta. Pilven dynaamisuudesta johtuen sitä pitää valvoa joka päivä", Capitan Afghan evästää.

It-johtajien usko pitää

Kaikesta huolimatta suurin osa eli 86 prosenttia it-pomoista on sitä mieltä, että pilven edut ylittävät sittenkin sen huonot puolet.

"Toisaalta suurin osa organisaatioista ei ole yltänyt pilvisiirtymässä parhaisiin mahdollisuuksiinsa ja tämän vuoksi niin moni it-johtaja on turhautunut", Capitan tutkijat muotoilevat raportissaan.

Capitan toimitusjohtaja Mark Cook kehottaa pilveen uskovia it-johtajia pitämään kiinni alkuperäisistä toiveistaan ja pyrkimyksistään. Hän muistuttaa siitä, että pilveen alun perin liitetyt toiveet olivat tehokkaamman prosessiautomaation, paremman analytiikan sekä tekoälyn ja oppivien koneiden kaltaisia asioita.

Capitan tutkimuksen mukaan vain pelkkään pilvimatkaan keskittyminen on saattanut jopa hämärtää näitä alkuperäisiä pyrkimyksiä.

"Bisnesten digitalisaatiosta ei pidä tehdä kaiken muun ohittavaa määränpäätä saati itseisarvoa. Kaikkia uusia bisnestavoitteita pitää kokeilla ja arvioida niiden tuottaman lisäarvon mukaan", Cook toteaa.