Kun tietomurtaja korkkaa esimerkiksi yrityksen tai palvelun asiakastietokannan, saaliin sisältö vaihtelee. Yleensä vääriin käsiin joutuu ainakin sähköpostiosoite, koska sitä käytetään usein käyttäjätunnuksena. Pelkän sähköpostiosoitteen vuotaminen ei välttämättä ole ongelma, jos kaikki muut tiedot ovat turvassa, mutta ei sen päätyminen rikollisten kauppatavaraksi tietysti mieltä ylennä.

”Arviolta reilusti useamman kuin joka kolmannen suomalaisen sähköpostiosoite ja salasana löytyvät hakkereiden suosimasta pimeästä verkosta”, mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund sanoo tiedotteessa.

Tuo 37 prosentin arvio perustuu ruotsalaisen tietovuotoihin erikoistuneen Defentryn keräämästä datasta. Vuoden aikana testatuista 8530 suomalaisesta sähköpostiosoitteesta 3189 oli salasanoineen vuotaneet nettiin.

Nettirikosten ehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen erikoistunut vakuutuspalveluyritys mySafety tuo kuluttajien saataville maksuttoman Hakkeroitu.fi-palvelun, jossa voi tarkistaa, ovatko henkilökohtaiset tiedot vuotaneet nettiin. Palvelu on tuotettu yhteistyössä Defentryn kanssa.

MySafetyn palvelun käyttö edellytti aluksi luvan antamista markkinointiviestinnälle. Kyse oli kuitenkin sivun rakenteessa olleesta virheestä, joka nyt on korjattu: ei tarvitse maksaa eikä suostua markkinoinnin vastaanottajaksi. Vastaavanlaista työkalua tarjoaa Suomessa ainakin F-Secure, maailmalla monikin.

Hakkeroitu.fi-palvelu selvittää, löytyykö testin tekijän henkilökohtaisia tietoja tietokannasta, johon on koottu nettiin vuotaneita ja varastettuja tietoja useista eri lähteistä. Defentryn tietokanta koostuu yli 10 500 000 000 dokumentista.

Suomalaisten käyttämistä sähköpostiosoitteista pimeästä verkosta löytyy salasanoineen eniten gmail-osoitteita, toiseksi eniten hotmail-osoitteita ja kolmanneksi eniten live-osoitteita.