Ruotsalaisen Mediavisionin toteuttaman selvityksen mukaan viihteen laiton lataaminen ja suoratoisto on vuodessa kasvanut yli 70 prosenttia, sisällön määrällä mitattuna. Raportin mukaan Suomessa on 395 000 henkilöä, jotka käyttävät laittomia palveluita kuukausittain. Heidän lasketaan katsovan laittomasta lähteestä vuoden aikana yhteensä 24 miljoonaa elokuvaa ja 34 miljoonaa tv-sarjan jaksoa.

TTVK (Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry) toteaa tiedotteessaan, että tämä on ensimmäinen kerta Mediavisionin kyselyn historiassa, kun piratismi on Suomessa lisääntynyt.

Lukuisten laillisten digipalveluiden vakiintuneesta asemasta huolimatta av-piratismin todetaan olevan ongelma Pohjoismaissa.

Yksi osa ongelmaa voi olla juuri palveluiden runsaudessa. Aiemmin tänä vuonna kirjoitimme brittiraportista, jossa epäiltiin juuri tämän asian kannustavan taas piratismiin. Kun halutut tv-sarjat, elokuvat ja urheilulähetykset ovat hajallaan monessa eri palvelussa, vaihtoehtoina on maksaa kuukausimaksuja sinne ja tänne – tai katsoa kaikki yhdestä paikasta ilmaiseksi, mutta laittomasti. Yhä useampi suomalainenkin näyttää siis kallistuvan jälkimmäisen vaihtoehdon puoleen.

”On erittäin huolestuttavaa, että av-piratismi on lähtenyt taas kasvuun Suomessa, vaikka laillisia vaihtoehtoja pitäisi löytyä enemmän kuin koskaan. Piraattisivustot tekevät jatkuvaa bisnestä laittomalla toiminnallaan ja heikentävät samalla suoraan av-alan ja laillisten palveluiden toimintaedellytyksiä,” Suomen Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen sanoo tiedotteessa.

TTVK:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala toteaa, ettei piratismi ole ongelmana kadonnut. Hän kaipaa tehokkaita täytäntöönpanotoimia av-alan toimintaympäristön turvaamiseksi. Yhdistys viittaa tiedotteessaan siihen, että Norjassa on saatu aikaan hyviä tuloksia oikeudenhaltijoiden ja operaattorien yhteistyöllä eli estämällä pääsy piraattipalveluihin.