Verkossa voidaan tehdä monenlaisia asioita joko nimettömänä tai väärän henkilöllisyyden turvin. Tämä on tarjonnut hyvän savuverhon, jonka suojissa voivat varsin levollisin mielien toimia verkkorikolliset ja piraatit.

Torrentfreak kirjoittaa, että suuri joukko piratismintorjujia ja tekijänoikeuksien haltijoita on kääntynyt asiassa Euroopan komission puoleen. Tavoitteena on velvoittaa verkkopalvelujen tarjoajat ja vastaavat ottamaan paremmin selkoa asiakkaistaan. Tämän uskotaan voivan auttaa taistelussa monenlaista verkkorikollisuutta vastaan.

Verkossa on paljon palveluita, joissa pitää todistaa henkilöllisyytensä luotettavalla tavalla. Suomessa tämä tehdään useimmiten verkkopankkitunnuksilla. Vastineeksi on paljon palveluita, joissa pääsee asioimaan väljemmissä puitteissa.

Kirjoittajien mielestä nykyinen lainsäädäntö ei riitä, vaikka se velvoittaakin verkossa liiketoimintaa harjoittavat tahot identifioimaan itsensä. Esimerkiksi huijarit, väärentäjät ja piraattisivustojen ylläpitäjät viittaavat kintaalla tällaiselle. He antavat silmää räpäyttämättä väärät tiedot vaikkapa domain-nimiä rekisteröidessään.

”Verkkobisnestä ei voi tehdä ilman domainia, ilman palvelintilan tarjoajaa, ilman mainoksia tai ilman maksupalvelun tarjoajaa. Näillä tukipalveluilla on suora yhteys liiketoimintaan, joten niiden kautta olisi helppo varmistaa, että palveluita tarjotaan vain rehellisille tahoille”, kirjeessä selitetään.

Nyt vaadittua käytäntö on saanut nimekseen ”tunne asiakkaasi”. Piratismi- ja rikostutkinnassa törmätään usein siihen, että vaikka palveluntarjoaja määrätään luovuttamaan tiedot epärehellisestä asiakkaastaan, niiden avulla ei välttämättä päästä eteenpäin. Kirjoittajien mielestä riittäisi, että palveluntarjoaja velvoitettaisiin edes julkisista lähteistä varmistamaan, että asiakas on se joka väittää olevansa.