MOT:n mukaan niin kutsutun piraattikirjeen saaneelta mieheltä on takavarikoitu tietokone todisteiden hankkimiseksi. Markkinaoikeus päätti antaa luvan, jota hakivat elokuvien ja televisiosarjojen oikeudenomistajat Crystalis Entertainment ja Scanbox. Syytettyä ei luvan myöntämisessä kuultu, joten tietokoneen takavarikointitilanne tuli yllätyksenä ulosottomiehelle ovea avanneelle miehelle.

Yritykset syyttävät miehen verkkotunnuksen kautta jaetun suosittua Black Sails -tv-ohjelmaa ja elokuvia vertaisverkossa ilman tekijänoikeuksien omistajien lupaa. Yritykset vaativat 31 700 euroa korvausta jaoista eli 500 euroa per sarjan jakso ja 750 euroa per elokuva.

”Piratismi vähenee, kuten muukin yhteiskunnan sääntöjen vastainen toiminta, kun kiinnijäämisriskin uhka on todellinen ja siitä on todellisia seurauksia”, yrityksiä edustava asianajaja Joni Hatanmaa Hedman Partners -lakitoimistosta sanoo Ylen haastattelussa.

Takavarikoiden kaltaisia turvaamistoimia tapahtuu yleensä rikostutkinnassa. Myös siviiliasiana oikeuden käsittelemässä tapauksessa voidaan tehdä takavarikko, mutta se on uutta tekijänoikeuskorvauksia koskevissa käsittelyissä Suomessa.

Kevein perustein ei markkinaoikeuden ylituomari Kimmo Mikkola takavarikoisi yksityiskäytössä olevaa tietokonetta, jolla ihmiset asioivat verkkopankissa ja jota he monella tavalla tarvitsevat elämässä.

Siviilioikeudellisessa tapauksessa turvaamistoimi on kallis vaihtoehto syytteen nostaneelle. Hatanmaan edustamat yritykset ovat maksaneet useita kymmeniä tuhansia euroja vakuutta. Hinta tulee ulosottoviraston suorittamasta laitteiden tutkinnasta. Jos rikos on tapahtunut, joutuu tietokoneen omistaja lopulta maksamaan tutkintakulut.

Hatanmaa sanoo Ylelle, että hänen päämiehensä saattavat tehdä turvaamistoimihakemuksia lisää.