Sähköpotkulautayhtiö Voi Technologyn operatiivisesta toiminnasta vastaava Reetta Alastalo toivoo, että Suomessa otettaisiin Saksan tapaan käyttöön promilleraja sähköpotkulaudoilla ajaessa.

Yhtiö on puuttunut humalassa ajamiseen muun muassa lanseeraamalla ennen ajoa tehtävät reaktiotestit. Tänään perjantaina yhtiö esittelee promillelasien avulla ”jurriradan” muodossa Helsingin Narinkkatorilla, kuinka vaikeaa skuutilla ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena on.

Voi Technologyn mukaan päättäjien kannattaisi Suomessa harkita, pitäisikö sähköpotkulaudoilla humalassa ajamisesta tehdä rangaistavaa.

”Esimerkiksi Saksassa sähköpotkulaudat luokitellaan moottorikäyttöisiksi ajoneuvoiksi, jolloin niiden promilleraja on 0,8. Me Voilla olemme avoimia säätelylle, jos toimenpiteillä voidaan lisätä ihmisten turvallisuutta”, Alastalo toteaa tiedotteessa.

Suomalaisille sähköpotkulaudoilla sattuneet onnettomuudet ovat olleet viime aikoina paljon esillä julkisuudessa. Virallisia tilastoja ei ole saatavilla, mutta sairaaloiden Voille toimittamien omien laskelmien perusteella alkoholi liittyy suureen osaan onnettomuuksista.

Alastalo muistuttaa, että helmikuussa tehdystä OECD:n laajasta raportista käy ilmi, että sähköpotkulauta on liikenteessä yhtä turvallinen kuin tavallinen pyörä. Hän pitää kuitenkin huolestuttavina ihmisille humalassa sattuneita onnettomuuksia.

”Koska syy on selvillä, siihen kannattaisi puuttua, ja vastuun tulisi lopulta olla humaltuneena laudan päälle nousevalla, aivan kuten muidenkin ajoneuvojen tapauksissa. Me omalta osaltamme yritämme hillitä humala-ajoja esimerkiksi reaktiotestien avulla viikonloppuöisin, ja yleisesti suosittelemme tietysti jättämään aina skuutin parkkiin jo yhdenkin alkoholijuoman jälkeen”, Alastalo kertoo tiedotteessa.

Voi Technology kampanjoi tänään perjantaina yhdessä Helsingin liikenneyhdistys Helyn kanssa Narinkkatorilla turvallisen sähköpotkulautailun puolesta.

”Uutta jurrirataa jo testanneet ihmiset ovat todenneet, että vasta kokemuksen jälkeen he ymmärsivät, kuinka vaikeaa laudan hallinta on alkoholin vaikutuksen alaisena. Promillelasit tekevät siis tehtävänsä”, Alastalo naurahtaa.