Vuoden 2018 lokakuussa Googlella tehtiin päätös, jolla rajoitettiin rankasti Play-kauppaan hyväksyttävien sovellusten toimintaa. Sen jälkeen sovellukset saivat pyytää pääsyä vain tietoihin ja toimintoihin, joita ne oikeasti tarvitsivat toimiakseen.

Päätöksellä on ollut dramaattiset seuraukset, Engadget kertoo. Vuoden 2019 aikana puhelu- ja tekstiviestitietoja haluavien sovellusten määrä putosi 98 prosentilla.

Uusien säädösten myötä myös muunlaisia uhkia onnistuttiin torjumaan. Valtaisa määrä (790 000) sovelluksia ei koskaan edes päätynyt Play-kaupan virtuaalihyllyille, sillä niiden todettiin rikkovan Googlen käyttäjien turvaksi asettamia sääntöjä.

Google Play Protect -toiminto puolestaan on suojellut puhelimia jopa muista lähteistä asennetuilta ohjelmilta. Sen avulla on Googlen mukaan onnistuttu estämään lähes kaksi miljardia haittaohjelmahyökkäystä.

Aivan pelkkää auvoa ja aurinkoa Android-puhelimen käyttö ei kuitenkaan ole, Engadget muistuttaa. Play-kaupassa on edelleen säännöllisesti tarjolla käyttäjätietoja ronkkivia sovelluksia.