Uusi podcast-palvelu PodMe rantautuu Suomeen alkusyksystä. Uusi alusta mahdollistaa podcastien tekijöille säännöllisen ansaintamallin, joka vaikuttaa myös suuresti podcastien kuuntelijoihin.

Suomalaisista podcasteista PodMe-palveluun ilmoittivat torstaina siirtyvänsä Nonsensepodi, Tuplakääk, Palmujen varjossa, Kolme käännekohtaa sekä true crime -podcast Maanantaimysteeri.

Uudella alustalla on maksettava 7,99 euroa kuukaudessa päästäkseen kuuntelemaan yksinoikeudella PodMelle tuotettuja podcasteja. Kuukausimaksun myötä tilaajat saavat sisällön ilman mainoksia, joita on aiemmin ollut monessa podcastissa.

”Meillä on vahvat odotukset sen suhteen, mitä me saamme täällä aikaiseksi”, kertoo PodMe Suomen-maajohtaja Henna Helske.

PodMe jakaa satunnaisia jaksoja kuunneltavaksi ilmaiseksi. Palvelussa on myös kokonaan vapaassa jakelussa olevia muita podcasteja.

Palveluun lisää podcasteja tulevaisuudessa

Kuukausimaksuun on totuttu Suomessa aiemmin monissa muissa suoratoistopalveluissa. Suurin osa podcasteista on kuitenkin tähän asti ollut saatavilla kuluttajille maksuttomasti.

Muutos on suuri, ja PodMe on varautunut kuuntelijamäärien tippumiseen ja vastustukseen.

”Ihan varmasti alussa näiden podien kuuntelijamäärät tippuvat, kun viedään podcasteja kuukausimaksullisen palvelun taakse. Kuuntelijamäärät lähtevät pikkuhiljaa kasvamaan sitä mukaan, mitä enemmän sisältöä saamme palveluun”, Helske uskoo.

Vuonna 2017 perustettu PodMe on tuttu palvelu Ruotsissa ja Norjassa. Siellä tilaajamäärät ovat kasvaneet lyhyessä ajassa kymmeniin tuhansiin.

Suomessa palvelun hinta määräytyykin Ruotsin hintojen perusteella. Helske kertoo, että hintaan vaikuttaa myös se, millä summalla nyt alustalla aloittavat podcastit on saatu mukaan.

Mikä sitten houkuttelee kuuntelijat uuden maksullisen palvelun ääreen, kun moni maksaa jo muista suoratoistopalveluista?

”Laatu. Se tulee olemaan parempaa”, Helske perustelee.

Nyt lanseeratut podcastit ovat hänen mukaansa vasta ensimmäinen joukko PodMen alle tulevia podcasteja. Palvelun on tarkoitus kehittää jatkossa myös omia podcasteja.

”Pitkällä aikavälillä tulemme ottamaan kainaloomme lisää sisältöjä ja sitä kautta kasvamme laajemmille kohderyhmille”, Helske kertoo.

Hyvä diili podcastaajille

Helskeen mukaan Suomesta löytyy kysyntää PodMen kaltaiselle palvelulle.

”Alkukeskustelut, joita olemme käyneet kotimaisten podcastaajien kanssa, ovat osoittaneet, että tälle on todellakin tarvetta. Moni on iloinen siitä, että tulee erilainen toimija markkinoille ja on ollut tosi innostunutta porukkaa kuulemaan tästä lisää.”

PodMen alle siirtyville podcastien tekijöille diili onkin erityisen hyvä. PodMe maksaa heille kuukausipalkkaa, joka mahdollistaa täysipäiväisen työnteon podcastin ympärillä.

”Se on meille yksi isoimmista asioista, minkä takia tulemme Suomen markkinoille ja minkä takia me koemme, että tämä on todella hyvä juttu”, Helske sanoo.

Moni podcastin tekijä on aiemmin tehnyt jaksoja saamatta palkkaa, jos kaupallisiin yhteistöihin ei ole halunnut lähteä mukaan. PodMe mahdollistaa nyt sen, ettei kaupallisia yhteistöitä tarvitse jatkossa tehdä saadakseen tuloja.

”He saavat keskittyä täysin podin tekemiseen ja kehittämiseen”, Helske jatkaa.

PodMen virallista lanseerauspäivää ei ole vielä julkaistu.