Pohjois-Korea on murtautunut Suomen puolustusteollisuuden tietojärjestelmiin.

Microsoftin raportti Aasian suunnan tietoturvauhkista listaa Suomen yhdeksi Pohjois-Korean kiinnostuksen kohteista. Raportin mukaan pohjoiskorealainen kybertiedusteluyksikkö on onnistunut murtautumaan myös suomalaisten puolustusteknologian yritysten tietoihin.

Pohjois-Korean kybertiedustelu kerää valtiolle tuloja ja tiedustelutietoa kryptovaluuttavarkauksien ja tietomurtojen avulla. Tiedustelutiedon osalta keskitytään keräämään tietoa sekä uhkaaviksi koettujen valtioiden toimista että muiden valtioiden puolustuskyvystä.

Venäjä tiedustelun kohteena

Suomi on niiden valtioiden joukossa, joihin Pohjois-Korea on kohdistanut huomattavan määrän vakoiluaktiviteetteja. Raportin mukaan viisi prosenttia tiedustelusta kohdistui Suomeen maaliskuun 2022 ja 2023 välillä. Myös esimerkiksi Turkki, Norja ja Intia saivat saman verran huomiota pohjoiskorealaisilta kybertiedusteluyksiköiltä.

Eniten kyberhyökkäyksiä kohdistettiin Saksaan, Israeliin, Etelä-Koreaan ja Venäjälle. Kunkin osuus oli yhdeksän prosenttia. Yhdysvaltojen osuus oli seitsemän prosenttia.

Vaikka Pohjois-Korea on osoittanut tukevansa Venäjää sen sodassa Ukrainaa vastaan, pohjoiskorealaiset hakkerit ovat kohdistaneet tietomurtoiskuja ja lähettäneet urkintaviestejä muun muassa venäläisten tutkimuskeskukseen ja diplomaattien sähköpostitileille.

Pohjois-Koreaa kiinnostaa etenkin meriteknologia ja sen tutkimus. Näiden alojen yrityksiin kohdistuneet tietomurrot ovat mahdollisesti edistäneet Pohjois-Koreaa vedenalaisten droonien ja sukellusveneistä laukaistavien ohjusten kehittämisessä. Ainakin tietomurrot ja kokeilukäytöt linkittyvät yhteen.

Asiasta Suomessa uutisoi aiemmin Ilta-Sanomat.