Kirjoitimme aiemmin, että tärkeimmät videoita välittävät verkkopalvelut ovat ottaneet onkeensa, kun niitä patisteltiin tinkimään teräväpiirtolaadusta. Ensin asia nousi esiin, kun EU:n sisämarkkinoista ja palveluista vastaava komissaari Thierry Breton kääntyi Netflixin toimitusjohtajan Reed Hastingsin puoleen. Syynä oli huoli kaistan riittävyydestä verkoissa, kun ennätysmäärä ihmisiä tekee koronan vuoksi etätöitä.

Netflix päätyi laskemaan kuvalaatua, ja samaan päätyivät myös ainakin YouTube ja Amazon Prime. Facebook liittyi joukon jatkoksi.

Asiaan ovat puuttuneet vielä laajemmassa mittakaavassa Euroopan komissio sekä sähköistä viestintää säätelevä Berec (The Body of the European Regulators of Electronic Communications). Ne ovat antaneet yhteisen julkilausuman, jossa luvataan erityistoimin seurata televerkkojen toimintaa nykyisessä kriisissä. Samalla tietysti valmistaudutaan puuttumaan mahdollisiin ongelmiin.

Operaattoreille annetaan poikkeukselliset valtuudet valvoa liikennettä ja rajoittaa sitä tarpeen vaatiessa. Berec painottaa, että tämä pitää toteuttaa tasapuolisesti nettineutraliteetin periaatteiden mukaisesti.

”Tähän mennessä ei ole näkynyt pahoja ongelmia, operaattorit näyttävät selvinneen hyvin kasvaneesta verkkokuormasta. Meidän on kuitenkin oltava valppaita ja valmiina toimimaan, jos tilanne muuttuu. Olemme äärimmäisessä tilanteessa, jota kukaan ei olisi osannut ennustaa. Olemme viime päivinä nähneet, kuinka nopeasti asiat voivat muuttua”, Berecin puheenjohtaja Dan Sjöblom sanoo.