Peltipoliisit ovat osittain viettäneet kesälomaa. Liikennevirhemaksuja on silti kertynyt lähetettäväksi, mutta ne eivät ole välttämättä ehtineet ajoissa perille.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että vielä suurelta osin kehitystyön alla oleva Liike-järjestelmä jouduttiin ottamaan käyttöön, kun uusi tieliikennelaki tuli voimaan kesäkuun alussa. Liike-järjestelmässä hoidetaan automaattisen liikennevalvonnan liikennevirhemaksuasioiden lisäksi myös kaikkien poliisien tien päällä määräämien liikennevirhemaksujen jatkotoimenpiteet ja arkistointi.

”Tiukan lakiaikataulun vuoksi järjestelmän käyttöönotto oli erittäin haasteellinen, mistä johtuen automaattisen liikennevalvonnan kameroita ei tänä kesänä pystytty käyttämään yhtä tehokkaasti kuin edellisinä vuosina”, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta kertoo tiedotteessa.

Kansalaisille ongelmat näkyivät – tai oikeastaan eivät näkyneet – siinä, että automaattisessa liikennevalvonnassa määrätyt liikennevirhemaksut pysähtyivät matkan varrelle.

Ne kyllä lähetettiin kesä–heinäkuussa postitettaviksi heti niiden määräämisen jälkeen. ”Uudistus aiheutti kuitenkin odottamattomia haasteita postituksen rajapinnassa, joten suurin osa liikennevirhemaksuista saapui asiakkaille myöhässä”, poliisi kertoo.

Osassa laskuista oli saapuessa jo eräpäiväkin takana, 30 päivän valitusaikakin saattoi olla jo kulunut. Tilanteen pelastamiseksi on päätetty, että tuo 30 päivän kausi alkaa juosta vasta siitä, kun vastaanottaja todella saa maksulapun.

”Oikaisuvaatimuksia on ehtinyt kertyä useita tuhansia, joten käsittelyjonon purkamisessa kestää jonkin aikaa. Oikeusrekisterikeskus ei kuitenkaan lähetä maksumuistutuksia ennen kuin alkuperäisestä eräpäivästä on kulunut kaksi kuukautta, joten oikaisuvaatimukset ehdittäneen käsitellä ennen maksujen siirtymistä perintään”, Ihalainen uskoo.

Peltipoliisien ”kesälomasta” kertovat selvää kieltään kesäkuukausina määrättyjen liikennevirhemaksujen lukumäärät:

  • kesäkuu 3 815
  • heinäkuu 7 438
  • elokuu 10 268