Lähimaksaminen yleistyy jatkuvasti. Koska ominaisuus toimii ilman pin-koodia, sen turvallisuus voi epäilyttää.

Pankkien mukaan lähimaksaminen on turvallista: kortti tai puhelin pitää tuoda kiinni lukijaan, jotta maksu onnistuu.

Sama helppous houkuttaa rikollisia. Sopivilla apuvälineillä kortin tiedot voi lukea myös kauempaa: joidenkin väitteiden mukaan välimatkaa voisi kasvattaa jopa metriin.

Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Juuso Tschokkisen arvion mukaan vaarallisuutta liioitellaan.

”Nfc-datan lukeminen pienen etäisyyden päästä on mahdollista. Tässä ei kuitenkaan puhuta metreistä, vaan muutamista kymmenistä senteistä”, hän toteaa Tivi-lehdelle.

Kuinka suuresta ilmiöstä sitten on kyse?

Maksuvälinerikollisuus kokonaisuudessaan on maailmanlaajuisesti erittäin merkittävä rikollisuuden ala, Tschokkinen kertoo. Rikolliset hankkivat korttitietoja muun muassa tietojenkalastelun ja tietomurtojen avulla, jonka jälkeen tietoja voidaan esimerkiksi myydä internetin pimeillä kauppapaikoilla.

Lähimaksupetokset eivät hänen mukaansa ole merkittävä ongelma Suomessa tai kansainvälisestikään.

Suomessa väärinkäytöt ovat liittyneet siihen, että fyysinen kortti on viety omistajan hallusta, jonka jälkeen kortilla on tehty ostoja. Tämä väärinkäytöstapa on toteutettavissa myös ilman lähimaksuominaisuutta olevalla kortilla, jos pin-koodi urkitaan esimerkiksi olkapään yli, Tschokkinen kuvailee.

”Nfc-ominaisuuteen liittyvät väärinkäyttötapaukset ovat olleet marginaalisia sekä Suomessa että maailmalla. Kaikkiin maksuvälineisiin liittyy kuitenkin potentiaalisia väärinkäyttömahdollisuuksia, eikä nfc-ominaisuus ole mitenkään poikkeus”, hän toteaa.

”Itse näen todennäköisimpänä väärinkäytön mahdollistajana sen, että fyysinen nfc-maksuväline, kuten kortti, älypuhelin tai maksutarra, viedään tavalla tai toisella omistajalta.”

Miten lähimaksukortti pitää suojata?

Korttien turvaksi kaupataan suojalompakoita ja muita apuvälineitä. Kannattaako kortti suojata ja miten?

Poliisin mukaan kaikkein paras suojautumiskeino on maksuvälineen haltijan oma huolellisuus. Kannattaa siis tarkastaa säännöllisesti, että kaikki maksuvälineet ovat omassa hallussa.

”On myös järkevää pitää mielessä, mihin kaikkiin esineisiin maksuominaisuus on tullut liitettyä. Jos huomaa maksuvälineen kadonneen, niin kannattaa tehdä välittömästi katoamisilmoitus korttien sulkupalveluun”, Tschokkinen opastaa.

”Muiden suojausmekanismien käytön tarpeellisuutta voi kukin itse miettiä. Nfc perustuu sähkömagneettisiin aaltoihin, joten esimerkiksi kuparia tai foliota ne eivät läpäise”.

Muuten lähimaksuominaisuuden käyttäjille pätevät samat ohjeet kuin kaikkien maksuvälineiden osalta. Maksuvälineestä tulee huolehtia ja tarkastaa säännöllisesti tili- ja korttitapahtumat.

”Maksuvälineen haltijalta ei voida edellyttää mitään muuta kuin huolellista toimintaa. Jos väärinkäytös tästä huolimatta tapahtuu, niin tällöin syy ei ole maksuvälineen haltijassa, eikä hänen myöskään pitäisi joutua tällaisten veloitusten maksajaksi”, Tschokkinen toteaa.

Pankeilla ja luottolaitoksilla on samanlaiset korvausvelvoitteet riippumatta siitä, mihin ominaisuuteen väärinkäyttö on kohdistunut. Mahdolliset nfc-väärinkäytöt pitäisi korvata ihan samalla tavoin kuin muutkin, hän arvioi.

Lähde: Tivi