Singapore on antanut viranomaisille luvan tutkia maan koronasovelluksen dataa osana rikostutkintaa, kirjoittaa ZDNet. TraceTogether-nimistä sovellusta käyttää yli 4,2 miljoonaa ihmistä, mikä on peräti 78 prosenttia maan väestöstä.

Koronasovelluksen käyttöaste kohosi nopeasti maan hallituksen ilmoitettua syyskuussa, että sovellus vaaditaan kaikilta julkisiin sisätiloihin tämän vuoden alusta lähtien. Sovelluksen sijasta voi käyttää myös puettavaa bluetooth-laitetta, joita maan hallitus on kansalaisille jakanut.

TraceTogether-sovellus rekisteröi kohtaamisen, kun kaksi laitetta on ollut kahden metrin sisällä toisistaan yli 30 minuutin ajan.

Kansalaisten yksityisyys on herättänyt huolta ja Singaporen hallitus on toistuvasti sanonut, ettei sovelluksen dataan kajota, ellei käyttäjä ole saanut positiivista koronatestitulosta ja yhteydenottoa kontaktien jäljityksestä vastaavalta tiimiltä. Puhelinnumero ja henkilötunnus on Singaporessa korvattu satunnaisella tunnisteella, jotka tallennetaan erilliselle palvelimelle.

Sovelluksen keräämä tieto salataan, ja sitä säilytetään 25 päivän ajan ennen automaattista tuhoamista. Puettavan laitteen data voidaan siirtää laitteesta terveysviranomaisten tietokantaan vain fyysisesti siten, että käyttäjä luovuttaa laitteensa viranomaisille.

Maanantaina kuitenkin kävi ilmi, että myös poliisilla on pääsy sovelluksen ja puettavien laitteiden dataan, mikäli se haluaa käyttää tietoa osana rikostutkintaa. Poliisien ei kuitenkaan kannata alkaa leikkimään, sillä tiedon luvattomasta tai väärinkäytöstä voi seurata jopa 5000 Singaporen dollarin (n. 3000 euroa) sakot ja pahimmillaan kahden vuoden vankeusrangaistus.

Singaporen poliisi on avustanut maan terveysviranomaisia tartuntaketjujen jäljityksessä jo helmikuusta lähtien.