Ohiolaisen Parman kaupungin poliisista tehtiin rajua pilaa Facebookissa vuonna 2016. Paikallinen mies loi somepalveluun parodiaversion paikallisen poliisilaitoksen Facebook-sivusta. Vaikka sivusto ensivilkaisulla näyttikin aidolta, oli sen sisältö jotain aivan muuta kuin poliisin virallisia kannanottoja. Eräässä päivityksessä esimerkiksi mainostettiin tilaisuutta, jossa pedofiileille myönnettäisiin kunniapoliisin arvonimi.

Sivu ehti olla esillä 12 tunnin ajan ennen sen poistamista. Seuraajia se ehti kerätä vain noin sata. Vertailun vuoksi, Parman poliisilaitoksen virallisella Facebook-sivulla on tällä hetkellä noin 13 000 seuraajaa. Osa seuraajista piti sivustoa ”hauskimpana juttuna ikinä”, osa puolestaan tyrmistyi ja otti yhteyttä poliisiin.

Poliisit julkaisivat omalla sivustollaan varoituksen valesivusta. Sotkeakseen pakkaa vielä enemmän mies julkaisi perään saman varoituksen omalla parodiasivullaan. Kuultuaan uutisista poliisin käynnistämästä virallisesta tutkimuksesta mies lopulta poisti parodiasivunsa verkosta itse.

Lain pitkällä kouralla ei kuitenkaan kestänyt kovin kauan selvittää, kuka parodiasivuston taustalla oli. Valepoliisi haettiinkin kotoaan selliin ja lopulta oikeuden eteen. Poliisin tyrmistykseksi oikeus kuitenkin vapautti vitsiniekan syytteistä.

Tapausta ei kuitenkaan vielä viety kirjoihin ja kansiin, vaan amerikkalaiseen tapaan asiaa puidaan oikeussaleissa vielä pitkään. Omasta mielestään vääryyttä kärsinyt pilailija halusi nimittäin viedä Parman kaupungin ja tapausta käsitelleet poliisit oikeuteen perustuslaillisen oikeuksiensa rikkomisesta.

Paikallinen valitustuomioistuin on nyt linjannut, voiko pilapoliisi viedä oikean poliisin ja kaupungin oikeuteen. Koko päätös on luettavissa oikeuden sivuilta.

Sujuvasti kirjoitetussa, 21 sivulle venyvässä päätöksessä linjataan parodian olevan yhtä olennainen osa amerikkalaisuutta kuin omenapiirakka tai baseball.

Parodia voi linjauksen mukaan olla niin uskottavaa, että osalle kansasta vitsit menevät läpi totuutena. Esimerkeiksi nostetaan niin Benjamin Franklinin kirjoitus vuodelta 1784 kuin Hustler-pornolehden kirjoittelut televisioevankelista Jerry Falwellista 1980-luvulla.

Kolmen tuomarin pitkällisen pohdinnan jälkeen oikeus päätyi myöntämään luvan oikeusjutun jatkamiselle. Asian käsittely siis jatkuu edelleen, seuraavaksi asiassa haetaan rangaistusta poliisille ja korvauksia parodiasivun tekijälle.