Hansa-nimellä tunnetun markkinapaikan kautta pyöritettiin valtavaa huumekauppaa useiden vuosien ajan. Harva käyttäjä hoksasi, että itse asiassa palvelun viimeisen kuukauden ajan sitä pyörittivätkin poliisit.

Hansan jäljille poliisit pääsivät Wiredin pitkän artikkelin mukaan syksyllä 2016. Parhaimmillaan – tai pahimmillaan – palvelussa oli tarjoilla yli 24 000 tuotetta yli 3 600 myyjältä. Suurin osa oli huumausaineita, mutta palvelun kautta kaupattiin myös esimerkiksi vääriä henkilöpapereita.

Operaatio alkoi erään tietoturvayhtiön vihjattua Hansan palvelimen sijainnista. Kyseessä ei ollut varsinainen palvelua pyörittävä kone, vaan kokeilupalvelin, jossa Hansan muutoksia testattiin ennen niiden käyttöönottoa. Kone oli myös yhteydessä varsinaiseen tuotantopalvelimeen, joten sen ip-osoite ja sitä kautta sijainti selvisivät viranomaisille.

Poliisit kävivät kopioimassa palvelinten kiintolevyt talteen, ja löysivät kasapäin mielenkiintoista tietoa. Paljastavimmat löydökset tehtiin vanhasta irc-logitiedostosta, josta selvisi molempien palvelun perustajien nimet ja jopa toisen kotiosoite.

Rikolliset huomasivat kuitenkin jotakin erikoista tapahtuneen ja siirsivät palvelunsa uuden palveluntarjoajan serverille ennen kuin viranomaiset ehtivät toimia. Lopulta kuukausien tutkimustyön jälkeen myös uusi palvelin löytyi, tällä kertaa jäljitys sai alkunsa yksittäistä bitcoinsiirtoa seuraamalla.

Seuraavaksi Hollantiin otettiin yhteyttä Yhdysvalloista. FBI oli paikallistanut toisen tor-verkossa toimivan huumekaupan Hollantiin. FBI pyysi paikallisia viranomaisia sulkemaan AlphaBay-nimellä tunnetun palvelun. Sulkemista kuitenkin viivytettiin hetki, jotta poliisit ehtivät pidättää ylläpitäjät ja saada täysin hallintaansa Hansan.

Toimenpiteillä oli täysin odotettu tulos. AlphaBayta suosineet käyttäjät tarvitsivat uuden markkinapaikan ja vaelsivat sankoin joukoin tekemään kauppaa Hansan kautta. Pahimmillaan uusia käyttäjiä rekisteröityi 5 000 kappaleen päivävauhtia. Uudet rekisteröitymiset jouduttiin jopa laittamaan jäihin, sillä Hollannissa laki vaatii jokaisen poliisin valvoman laittoman kaupan kirjaamista. Noin tuhat kauppaa päivässä vaati niin valtavasti paperitöitä, etteivät projektiin määrätyt poliisit ehtineet hoitaa niitä.

Tor-verkko suojelee käyttäjien todellista identiteettiä melko hyvin. Poliisit kehittivätkin nokkelia keinoja saada selville myyjien henkilöllisyys. Sivuston koodia muutettiin niin, että sinne lähetetyistä kuvista poistettiin edelleen paikkatiedon kavaltava exif-data. Kuvista kuitenkin tehtiin ennen tätä kopiot poliisin tietokantaan. Myyjille lähetettiin myös tekstidokumentti, jossa kerrottiin miten bitcoininsa saisi talteen, vaikka palvelu kaatuisikin syystä tai toisesta. Todellisuudessa kyseessä oli makrovirus, joka paljasti tiedoston avaajan ip-osoitteen poliisille.

Loppujen lopuksi Hansa oli täysin poliisien hallussa 27 vuorokauden ajan. Sen jälkeen palvelu suljettiin ja korvattiin tylyllä ilmoituksella ja listalla kiinnisaaduista huumekauppiaista ja huumeiden ostajista. Kuukauden aikana kerättiin palvelun kautta valtavasti dataa yhteensä 420 000 käyttäjästä, esimerkiksi 10 000 kotiosoitetta. Haaviin jäi myös noin 1 200 bitcoinia – noin 9 miljoonaa euroa.