BBC kertoo, että Lontoon poliisipäällikkö, dame Cressida Dick, on tiukasti massavalvonnan kannalla. Dickin mielestä reaaliajassa kasvojentunnistusta tekevä järjestelmä on avain rikollisuuden kitkemiseen.

”Jos algoritmi auttaa tunnistamaan potentiaalisen sarjaraiskaajan tai murhaajan rikollisten valvontaan suunnitellun järjestelmän avulla, niin uskon liki kaikkien kansalaisten haluavan, että käytämme sitä”, Dick sanoi.

”Ainoat ihmiset, jotka hyötyvät siitä, että emme käytä [järjestelmää] laillisesti ja asiaankuuluvasti ovat rikollisia, raiskaajia, terroristeja ja kaikkia niitä tahoja, jotka haluavat vahingoittaa teitä, perheitänne ja ystäviänne”, Dick laukoi.

Poliisin mukaan testit ovat osoittaneet, että kamerat osaavat tunnistaa 70 prosenttia ohi paarustavista epäillyistä.

Kriitikot kuitenkin sanovat, että järjestelmä on merkittävästi epäluotettavampi kuin mitä viranomaiset antavat ymmärtää. Riippumattoman tutkimuksen mukaan järjestelmän virheprosentti oli 81, kun taas yksityisyyden vahtikoira Big Brother Watchin mukaan virheprosentti on hulppeat 93.

”Jos ehdottaa ja uskoo kasvojentunnistusteknologian ratkaisevan Lontoon veitsirikollisuuden ongelman, voisi yhtä hyvin sanoa uskovansa taikuuteen”, kommentoi Big Brother Watchin johtaja Silkie Carlo.

”Poliisipäällikkö on oikeassa siinä, että tässä keskustelussa ne kovaäänisimmät äänet ovat kriitikoiden ääniä. Hän ei vain halua kuunnella”, Carlo sanoo.

Dame Dickin mielestä tämänkaltaiset yksityisyydenhuolet ovat täysin liioiteltuja.

”Tänä Twitterin ja Instagramin ja Facebookin aikana huolet siitä, että minun ja lakia noudattavien kansalaisten kuvat kulkevat [kasvojentunnistusjärjestelmän] läpi ilman, että tätä dataa tallennetaan, tuntuu painoarvoltaan paljon, paljon pienemmältä kuin minun ja kansakunnan mitä tärkein tarve tuntea olevansa rinnan lävistäviltä veitsiltä turvassa”, dame Dick kiteyttää sanomansa.