Viimeistään Donald Trumpin tapaus toi esiin sen, miten Facebook kohtelee merkittäviä poliitikkoja eri tavalla kuin muita käyttäjiä. Facebookilla on ollut huomattavasti löysempi moderointilinja poliitikkojen kuin muiden käyttäjien kohdalla, mutta tähän on tulossa pian muutos, kertovat sisäpiirilähteet The Vergelle.

Taustalla on Facebookin moderointiratkaisuja arvioivan riippumattoman Oversight Board -ryhmän linjaus, kun se pohti, oliko Donald Trumpin sulkeminen pois palvelusta asianmukainen ratkaisu. Ryhmän mukaan Trumpin sulku oli oikeutettu, mutta samalla ryhmä kommentoi, että kaikilla käyttäjillä tulisi olla somepalvelussa yhtenäiset säännöt.

Tiettävästi Facebook onkin nyt aikeissa lopettaa erivapauksien myöntämisen poliitikoille. Lisäksi palvelun on määrä avata julkisemmin tapoja, joilla se jakelee kieltoja sen käyttäjille. Facebook ei kommentoinut virallisesti Vergen raportoimia muutoksia.

Perinteisesti Facebook ei ole juurikaan poliitikkojen sanomisia suitsinut. Toimitusjohtaja Mark Zuckerbergin mukaan ei ole somepalvelun asia alkaa säännellä poliitikkojen puheita, joita joka tapauksessa tarkastellaan hyvin kriittisesti.

Facebook on ylläpitänyt listaa poliitikoista, joiden julkaisuja ei moderoida samalla tavalla kuin muiden käyttäjien julkaisuja. Vuonna 2019 ryhmä työntekijöitä pyysi tämän listan poistoa, vedoten sisäiseen tutkimukseen, jonka mukaan ihmiset uskoivat valheellisia julkaisuja herkemmin silloin, kun niitä julkaisivat vaaleilla valitut päättäjät.

Samaisena vuonna Facebookin apulaisjohtaja Nick Clegg kommentoi asiaa toteamalla, että poliitikkojen julkaisuja käsitellään uutisarvoisena sisältönä, jonka tulee olla ihmisten nähtävissä. Poikkeuksia tähän olivat vain äärimmäiset tapaukset, kuten suora väkivaltaan yllyttäminen tai selkeästi laiton materiaali.

Jo nykyisellään poliitikkojen julkaisemia artikkeleita ja muita linkkejä on käytetty faktantarkastuksessa, mutta tarkastuksia ei ole ulotettu näiden omiin kirjoituksiin.

Faktantarkastusta ei jatkossakaan ole tarkoitus harjoittaa, mutta sanomisia tullaan silti tarkastelemaan esimerkiksi verkkokiusaamisen kitkemiseksi samalla tavalla kuin muidenkin käyttäjien kohdalla. Vain siinä tapauksessa, että jokin julkaisu on selkeästi uutiskynnyksen ylittävä, se voidaan jättää näkyville, mutta silloin siihen lisätään huomautus, miksi julkaisu on jätetty näkyville.