Palataan edellisiin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja vuoteen 2016. Tuona vuonna Twitter otti käyttöön uutisvirran algoritmin. Se nosti kärkeen suosituimmat twiitit, jotka olivat usein muilta kuin käyttäjän seuraamilta tunnuksilta. Aiemmin käyttäjät näkivät pääosin seuraamiensa tunnusten julkaisuja aikajärjestyksessä.

Algoritmi poimi yhä useammille käyttäjille samoja twiittejä – niitä, jotka saivat eniten reaktioita: tykkäyksiä, kommentteja ja retwiittejä.

Twitteriin jo aiemmin pesiytyneet trollit ja botit kiittivät. Valeuutiset, salaliittoteoriat, huhut ja muu dis­informaatio levisivät niiden herättämien tunnereaktioiden avulla – nyt algoritmin vahvistamina.

Twitter lanseerasi käyttäjien laatupisteytys­algoritmin.

Vuonna 2018 saatiin varmuus, että Pietarin trollitehtaan eli venäläisen Internet Research Agencyn (IRA) luomat Twitter-tilit olivat kampanjoineet Trumpin voiton hyväksi. Sen jälkeen Twitter poisti löydetyt trollitilit.

Siitä asti Twitterillä on pitänyt kiirettä korjausten kanssa. Se ei halunnut saman toistuvan uudestaan. Ainoa lohtu oli, että vielä pahemmin vaaleissa oli mokannut sen isoin kilpailija Facebook.

Pian Twitter lanseerasi käyttäjien laatupisteytysalgoritmin, joka pyrki tunnistamaan keskusteluja vahingoittavat käyttäjät ja vähentämään heidän näkyvyyttään. Suomessa Jussi Halla-aho joutui sen vuoksi joksikin aikaa piiloon Twitterin hakutuloksista.

Vuonna 2019 Twitter toi uudestaan saataville aikajärjestykseen perustuvan uutisvirran. Käyttäjille annettiin myös mahdollisuus piilottaa vastauksia twiittiensä alta.

Tärkeänä yksityiskohtana Twitter kielsi poliittiset mainokset vuoden 2019 lopulla.

Tänä vuonna Twitterin tekemät muutokset ovat lisänneet sille toimituksellista valtaa palvelun sisältöön.

Tviitteihin voidaan nyt lisätä merkintöjä sääntörikkeistä, disinformaatiosta ja manipuloidusta sisällöstä. Merkintöihin linkitetään faktantarkistussivuja, joiden tietolähteet Twitter valitsee.

Vähemmän yllättäen Twitter käytti vaalien alla kaikkia uusia merkintöjä useasti Trumpin twiitteihin. Twitter myös poisti ainakin yhden Trumpin jakaman koronaviruksen hoitoa käsitelleen videon.

Trump ei jäänyt sanattomaksi, vaan syytti Twitteriä vaaleihin sekaantumisesta sekä esitti lakimuutosta, jolla sosiaalisen median yhtiöitä voitaisiin rangaista ”poliittisesta sensuurista”.

Toisinaan Twitterin ja Trumpin välinen kiista vaikutti kiihkeämmältä kuin varsinaisten ehdokkaiden välinen.

Uusien varoitusmerkintöjen lisäksi Twitter teki muutoksia uudelleen­tviittauksen ja tviittien lainaamisen toimintoihin. Käyttäjiä voidaan muun muassa kehottaa lukemaan linkitetty artikkeli ennen uudelleentviittausta.

Tasan kaksi viikkoa ennen vaalipäivää 3.11.2020 eräs ympyrä sulkeutui, kun Twitter lopetti ei-seurattujen tunnusten julkaisujen nostamisen esiin käyttäjien uutisvirroissa.

Eniten reaktioita keräävien julkaisujen pakkosyöttäminen kaikille ei lopulta johtanut mihinkään hyvään.

Kirjoittaja on yrittäjä, sosiaalisen median kouluttaja ja tietokirjailija sekä JSN:n yleisöjäsen 2021–2023. Twitter: @hponka

**

Marraskuun Mikrobitti on ilmestynyt! Luettavana kaupoissa ja digilehtenä, testissä parhaat puhelimet, ram-muistit, läppärit + tutustumme melkoiseen älytaloon.