SisuID on tietoturvatalo Nixun, kiinteistö- ja rakennusalan järjestöjen omistaman Vastuu Groupin (entinen Suomen Tilaajavastuu) sekä datatalouteen keskittyvän Digital Living Internationalin hanke. Kehitystä tehdään Sandbox of Trust -hankkeessa, jossa tarkoituksena on perustaa tunnistautumispalveluita jäsenilleen tarjoava yhteisö. Jäseniksi ovat tervetulleita kaikki julkisista yksityisiin toimijoihin. Hankkeessa syntyvä alusta on tarkoitus antaa yhteisön käyttöön ilmaiseksi ja lähdekoodikin on tarkoitus julkaista avoimena.

Toisen vastaanottajan lähetyksen noutamiseen tarvitaan valtakirja. Valtuutuksen antamista toiselle ei voi tällä hetkellä Postin mukaan digitalisoida, mutta keskitetty valtuuttamisen palvelu tukisi palvelujen jouhevoittamista.

”Tällä hetkellä Posti ei voi tunnistaa henkilöitä sekä verkossa että fyysisissä asiointipisteissä riittävän helposti tai kustannustehokkaasti. Koko logistiikka-alan toimijat tarvitsisivat yleisesti käytetyn sähköisen tunnistusratkaisun, jonka avulla voisi yhdistää henkilön kaikkiin palveluihin, valtuuksiin sekä hänen henkilökohtaisiin tietoihinsa”, sanoo Postin maksuliiketoiminnan johtaja Raine Westerholm tiedotteessa.

SisuID-hanketta vetävä tietoturvayhtiö Nixun digitaalisen liiketoiminnan johtaja Joonatan Henriksson sanoo tiedotteessa, että SisuID-palvelu on tarkoitus siirtää tuotantoon vuoden 2020 alussa testauksen jälkeen. Jos SisuID saa tarvittavan rahoituksen aloittaakseen tuotannon, Posti on valmis liittymään perustettavaan SisuID-yhteisöön.

Posti toimittaa yli 44 miljoonaa lähetystä vuodessa.

Sandbox of Trust -hankkeen pilotissa SisuID:tä käytettiin verkossa olevien palvelujen lisäksi esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilö on noutamassa lähetystä itsepalveluna Postin automaatista. Toinen esimerkki oli laskun maksaminen nopeasti OmaPosti-sovelluksesta poistumatta.

Pilotissa testattiin myös Postin mahdollisuuksia toimia sähköisen identiteetin ja tunnistusvälineen rekisteröintipisteenä. Esimerkiksi Postissa voisi olla tunnistuskioski, jossa asiakas voisi ottaa itsestään kasvokuvan ja luetuttaa sähköisesti passinsa tai henkilökorttinsa, jotta hän pääsisi SisuID:n käyttäjäksi.

Päivitys 10.12. klo 11.55:

Muutettu Suomen Tilaajavastuun uusi nimi juttuun.