Korkein oikeus Yhdysvalloissa on tehnyt mahdollisesti merkittävän linjauksen liittyen aineettomiin oikeuksiin sen jälkeen, kun tuote on myyty kuluttajalle. Tämä voi tuoda isot säästöt esimerkiksi tulostinten mustekaseteissa.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomiosta kertovat muun muassa sanomalehti New York Times ja verkkojulkaisu Slate.

Yhdysvalloissa merkittäväksi ennakkotapaukseksi oikeusoppineiden kutsuma tuomio koskee tulostinvalmistaja Lexmarkin sekä käytettyjä ja uudelleentäytettyjä mustekasettien myyneen Impression Productsin välillä.

Lexmark oli haastanut Impressionin oikeuteen mustekasettien patenttiensa rikkomisesta, koska yritys on ostanut kuluttajilta tyhjiä mustekasetteja ja myynyt niitä eteenpäin täytettynä, huomattavasti edullisemmin kuin Lexmark on myynyt uusia mustekasetteja Yhdysvalloissa ja muualla.

Sikäläinen korkein oikeus tuomitsi äänin 7–1, etteivät mustekasettien immateriaalioikeudet päde enää sen jälkeen, kun ne on myyty kuluttajilla. Kuluttajilla on siis oikeuden mielestä tehdä niillä mitä haluaa. Tätä ei muuta, että Lexmark on tuote-ehdoissa kieltänyt mustekasettien myymisen eteenpäin.

Yhdysvaltalainen sanomalehti New York Times kirjoitti, että tämä voi olla suuri voitto kuluttajille, sillä ”tulostinmusteet ovat yksiä maailman kalleimmista nesteistä”.

Yhdysvaltainen kuluttajalehti Consumers Reports laski, että mustenesteet maksavat noin 12–67 euroa unssia (28 grammaa) kohti, eli enemmän kuin monet hyvät samppanjat tai parfyymit.

Miten iso säästö sitten voi olla? New York Times arvioi Lexmarkin uusien mustekasettien maksavan 123–178 euroa, kun taas käytetyn ja uudelleen täytetyn mustekasetin voi saada noin 64 eurolla.

Lexmark ei ole ainoa tulostinvalmistaja, joka on käynyt oikeutta täytettyjen mustekasettien myyntiä vastaan, vaan myös Epson ja HP ovat puolustaneet immateriaalioikeuksiaan.

Slaten tietojen mukaan patenttisuojan jatkumista tuotteen myymisen jälkeen ovat puolustaneet laajasti lääke- ja teknologia-alojen suuryhtiöt, kuten Qualcomm, IBM, Nokia ja Dolby.

New York Timesin mukaan käytettyjen mustekasettien hyödyntämisen tiellä on vielä esteitä, sillä tulostinvalmistajista ainakin HP olisi kehittänyt teknologiaa epävirallisten tai käytettynä asennettujen mustekasettien tunnistamiseen ja käytön estämiseen.

Nähtäväksi myös jää, miten Yhdysvaltain korkeimman oikeuden linjaus aikanaan vaikuttaa käytettyjen musteiden kauppaan Euroopassa.

Tuomioistuinten lisäksi kamppailua käydään markkinoinnissa. Suomessakin Lexmark korostaa nettisivuillaan, että testien mukaan aiidoilla Lexmark-värikaseteilla syntyisi parempaa kuvanlaatua, eikä tulostukseen aiheutuisi häiriöitä, kuten uudelleentäytettyjen mustekasettien kanssa.

Lähde: Tekniikka&Talous