Väittävät, että tiedusteluvirasto NSA käräytti tietovuotaja Reality Winnerin printteritulosteen näkymättömien keltaisten pisteiden ansiosta. Nainen sai NSA:n alihankkijan palveluksessa käsiinsä huippusalaisen asiakirjan venäläisten urkintayrityksistä amerikkalaisten vaalijärjestelmään. Winner toimitti dokumentin uutissivusto The Interceptin julkaistavaksi.

Jo samana iltana FBI haki Winnerin koppiin. Tekonsa myöntänyt Winner teki monta virhettä. NSA pystyi päättelemään julkaistusta asiakirjasta, että se oli tulostettu ja viety NSA:n toimiston ulkopuolelle. Viraston lokitietojen mukaan asiakirjan oli tulostanut kuusi ihmistä, joista yksi oli Winner.

Tutkinnassa selvisi myös, että Winnerin pöytätietokoneen työsähköpostilla oli oltu yhteydessä Interceptiin.

Tietoturva-asiantuntijoiden mukaan myös Winnerin vuotama tuloste sisältää paljastavaa mikroinformaatiota. Silmällä näkymättömiä keltaisia pisteitä analysoimalla ilmenee, että asiakirja tulostettiin 9.5. kello 6.20 laitteella, jonka sarjanumero on 29535218.

Helsingin Sanomat kirjoitti kesäkuussa, että ”lähes kaikki koti- ja toimistokäytössä olevat tulostimet on rakennettu tulostamaan normaalissa päivänvalossa näkymättömiä pieniä keltaisia pisteitä”. Niinpä yritin Hesarin ohjeilla etsiä pisteitä oman laserprintterini tulosteista.

Skannasin tummataustaisen tulosteeni ja vein sen kuvankäsittelyohjelmaan. Käänsin värit peilikuvaksi ja lisäsin kontrastia, minkä oli tarkoitus tuoda pisteet esiin. Ohjeiden mukaisesti käänsin kuvan vielä päälaelleenkin.

Peilikuvien tekeminen ja kuvien kääntely ylösalaisin toivat mieleen 1980-luvun kultaiset ajat, kun kiihkokristityt kuuntelivat hevibändien sanoituksia väärinpäin. Kyllä se Lucifer sieltä pilkistää, kun riittävästi syynää!

Löysin printistäni kuitenkin vain kahviroiskeita. Tosin tulostinmallini ei ole kansalaisoikeusjärjestö EFF:n kokoamalla epäilyttävien printtereiden mustalla listalla.

Kyseiselle EFF:n sivulle on tehty tänä vuonna lihavoiduilla pölkkykirjaimilla lisäys, jonka mukaan TODENNÄKÖISESTI KAIKKI NYKYISET VÄRILASERTULOSTIMET PRINTTAAVAT JONKINLAISIA JÄLJITYSKOODEJA.

Vaikka tämä kuulostaa jokseenkin vainoharhaiselta, niin onhan se ihan mahdollista. Kun kaikesta tietoliikenteestä ja tietotekniikan käytöstä jää digitaalinen jälki, ei olisi ihme, että printterikin paljastaa tarvittaessa tarinansa viranomaisille. Amerikkalaisviranomaisten mukaan keltaisia pisteitä hyödynnetään vain väärennysrikosten tutkinnassa. EFF:n mielestä tulosteiden jäljitettävyys uhkaa yksityisyyden suojaa.

En silti millään keksi, miten pelkkä printterini sarjanumeron paljastuminen altistaisi minua minkäänlaiselle oikeuksieni loukkaamiselle. Ymmärtäisin uhkakuvia paremmin, jos pisteistä näkyisi nimeni, sijaintitietoni tai henkilötunnukseni.

Enemmän olen huolissani siitä, että ylimääräiset keltaiset pisteet kuluttavat printterin värikasettia. Kuka sen maksaa, kysyn vaan!

Kirjoittaja on koneita ja nappuloita rakastava viestinnän asiantuntija. Kommentti julkaistu heinäkuun Mikrobitissä. Bitti on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.