Oikeustieteiden professori ja kuluttajien oikeuksien puolustaja Matthew Sag sai tarpeekseen ”tekijänoikeustrollien” taktiikasta.

Tekijänoikeustrollaukseksi kutsutaan toimintaa, jossa lakitoimistot ja näiden tekniset asiantuntijat keräävät näyttöä väitetystä piratismista ainoana tarkoituksenaan tienata helppoa rahaa. Toimintaa perustellaan piratismin suitsimisella, mutta sitä kritisoidaan silkasta rahanteosta jopa syyttömien kustannuksella, TorrentFreak kirjoittaa.

Sag on saanut tekijänoikeustrollauksesta tarpeekseen ja kirjoitti yhdessä lakimieheksi valmistuneen Jake Haskellin kanssa teoksen, jonka varaan tekijänoikeustrollauksen uhriksi joutuneen asianajajat voivat rakentaa puolustustaan.

Sagin mukaan tekijänoikeustrollaus on niin monimutkainen kuvio, että tavallinen lakimies saattaa joutua uhraamaan puolustuksen rakentamiseen helposti jopa 50 – 100 tuntia. Kyseessä on erittäin kallis aika, jonka kustannukset voivat koitua täysimääräisinä vastaajan kontolle, mikäli tämä häviää jutun oikeudessa.

Tällöin helpoimmaksi – ja halvimmaksi – vaihtoehdoksi usein koetaan tekijänoikeustrollaajien vaatiman hyvityssumman maksaminen, mikä Sagin mukaan on virhe.

”Yksinkertaistaen: Ennen kuin keskimääräinen lakimies on onnistunut selvittämään, mikä [tekijänoikeustrollauksiin liittyvissä] jutuissa on pielessä, on todennäköisesti 2000 tai 3000 dollarilla sovittavaan juttuun kulunut helposti 50 – 100 tuntia aikaa”, Sag perustelee.

”Siinä ei ole mitään järkeä, joten ihmiset saattavat sopia perättömiä juttuja. Se puolestaan kannustaa perättömien kanteiden nostamiseen. Me halusimme tasoittaa puntteja ja vähentää kantajien suurempaan informaatiomäärään perustuvaa etua”, hän lisää.

”Defense Againt the Dark Art of Copyright Trolling” -nimellä ristitty dokumentti löytyy täältä.

Päivitys 16.5.2017 klo 16:11. Täsmennetty otsikkoa.

Päivitys 16.5.2017 klo 16:45: Korjattu otsikosta kirjoitusvirhe.