App Annien tekemässä State of Mobile 2022 -selvityksessä on perehdytty ihmisten puhelintottumuksiin. Luvuista käy ilmi, että kännykästä on tullut hurjan suosittu jokapäiväinen ajanviettoväline.

Kymmenellä suurimmalla markkina-alueella luurin ääressä vietetään keskimäärin 4 tuntia 48 minuuttia päivästä. Lukuun on huomioitu ainoastaan Android-puhelimet.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että puhelimen kanssa kuluu lähes kolmannes valveillaoloajasta. Brasiliassa, Etelä-Koreassa sekä Indonesiassa keskimääräinen ruutuaika jopa ylitti viiden tunnin rajapyykin.

Ehkä koronapandemialla on ollut oma vaikutuksensa ihmisten puhelintottumuksiin, sillä kännykän kanssa vietetty aika on kasvanut 30 prosenttia vuodesta 2019.

Selvityksestä jää hiukan epäselväksi, miten ruutuaikaa on käytännössä mitattu. Tutkielman metodeista kertovassa asiakirjassa tätä ei sen kummemmin avata.

Samalla on hyvä muistaa, että iso osa asioista, jotka oli ennen tehtävä esimerkiksi tietokoneella, on yhä helpommin hoidettavissa kännykän kautta. Puhelin saattaa joissain tapauksissa korvata myös television tuijottelun tai pelikoneella pelaamisen.