Facebookia syytetään tasaisin väliajoin salakuuntelusta. Vuosi sitten lokakuussa yhtiön mainonnasta vastaava Rod Goldman kertoi, ettei Facebook käytä puhelimien mikrofoneja mainosten kohdistamiseen.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö muut sovellukset voisi tehdä sitä. The New York Times kertoi aiemmin tänä vuonna että Alphonso-nimisen yrityksen ohjelmistoja käyttävät sovellukset voivat käyttää puhelinten mikrofoneja TV-mainosten ja -ohjelmien kuuntelemiseen. Yhtiö voi tämän datan perusteella yhdistää sinut myös paikkoihin, joissa olet käynyt.

New York Times löysi yli 250 peliä, jotka käyttivät Alphonson ohjelmistoa. Pelejä oli Google Play -kaupassa sekä Applen App Storessa.

Vaikka kyseessä ei ole täysin sama asia kuin syytökset Facebookia kohtaan, todistaa Alphonson ohjelma, että kyseinen ”salakuuntelu” on periaatteessa mahdollista. Tämä on omiaan lisäämään salaliittoteorioita Facebookia vastaan.

Parempia mainoksia

Alphonson ohjelma ei ole suunniteltu nauhoittamaan henkilöiden keskustelua, kertoo yritys New York Timesille. Ohjelmaa käyttävät sovellukset kuuntelevat äänisignaaleja TV:stä kerätäkseen tietoa henkilön katselutavoista. Tätä tietoa taas voidaan myydä mainostajille.

Esimerkiksi Google Play -kaupasta löytyvän, ohjelmistoa käyttävän Honey Quest -pelin lisätiedoissa mainitaan näin:

”Ohjelma vastaanottaa lyhytkestoisia ääninäytteitä laitteen mikrofonin kautta. Mikrofonia käytetään vain, kun siihen saadaan käyttäjän lupa, eivätkä ääninäytteet lähde puhelimestasi, vaan niistä tehdään äänisignaaleja. Äänisignaaleita verrataan mainossisältöön, jota televisiostasi tulee. Jos äänisignaalille löytyy vastine, Alphonso voi käyttää tietoa tarjotakseen sopivampia mainoksia laiteeseesi.”

Yrityksiä on jo aiemmin varoiteltu tämän kaltaisesta kuuntelusta, sillä se voi loukata yksityisyyden suojaa. Nykyään Google ja Apple vaativatkin sovellusten tarjoajia ilmoittamaan, jos ne käyttävät puhelimen mikrofonia. Toinen asia taas on, kiinnittävätkö käyttäjät siihen huomiota, mihin he suostuvat. Lapset taas voivat hyväksyä enempää ajattelematta pyynnön päästäkseen nopeasti peliin.

Tarkista luvat

Puhelimella voi helposti tarkistaa, mitä lupia sovelluksille on annettu. Muista kuitenkin, että jotkin sovellukset voivat vaatia, että sallit mikrofonin käyttämisen, tai ne eivät toimi.

Mene Iphonella asetuksiin ja valitse tietosuoja-asetusten alta mikrofonin asetukset. Nyt näet, millä sovelluksilla on lupa käyttää mikrofonia. Voit kytkeä nyt oikeudet pois päältä halutessasi.

Jos käytössäsi on Android-puhelin, valitse asetuksista sovellukset. Valitsemalla sovelluksen, näet, mitä lupia sille on annettu. Voit poistaa tätä kautta luvan käytöstä sekä hallinnoida ilmoituksia, joita sovellukselta tulee.