Eurooppalaiset ip-luokitukset ja Yhdysvaltain asevoimien standardit ovat löytäneet tiensä yhä useamman laitteen markkinointiin. Mitä ne oikein kertovat laitteiden todellisesta kestävyydestä – vai kertovatko oikeastaan mitään?

Merkinnät kuten ip67 tai mil-std-810H 516.6 eivät kerro asiaan perehtymättömälle juuri mitään, mutta tästä huolimatta niitä käytetään tuotteiden markkinoinnissa surutta ilman mitään selityksiä – tai ainakin merkintöjen takana olevia standardeja ja testejä avaavat selitteet on haudattu mahdollisimman syvälle pieneen pränttiin sivujen alareunoihin.

Mikrobitti perehtyi luokituksiin. Mitä eri kirjain- ja numeroyhdistelmät oikeasti tarkoittavat? Minkälainen puhelin kannattaa ostaa? Lue juttu tästä linkistä.

Tavoitteena on usein enemmänkin herättää mielikuvia tuotteen kestävyydestä ja luotettavuudesta kuin antaa konkreettisia takeita esimerkiksi iskujen siedosta.

Esimerkiksi toisin kuin usein oletetaan, ip-luokitus ei ota kantaa iskunkestävyyteen. Ip-luokitukseen kuului aiemmin myös kolmas numero iskunkestävyydelle, mutta siitä on myöhemmin luovuttu.

Ik-luokassa iskuenergia ilmoitetaan jouleina. Esimerkiksi ik-luokan 9 laite kestää 10 joulen iskun, joka vastaa massaltaan viiden kilogramman kappaleen pudotusta 20 senttimetrin korkeudelta.