Tekniikkaa alkoi kehitellä Buffalon yliopiston professori Zhanpeng Jin huomattuaan opiskelijoiden käyttävän kuulokkeita jatkuvasti. Jinin tutkimus aiheesta on ilmestynyt tuoreimmassa Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies -julkaisussa.

Testeissä korvakanavan perusteella pystyttiin tunnistamaan käyttäjät noin 95 prosentin tarkkuudella. Tekniikka perustuu jokaisen ihmisen uniikkiin korvakäytävään. Kuulokkeista soitetaan korvakäytävään ääntä, ja kuulokkeisiin asennetun mikrofonin avulla kuunnellaan millainen ”kaiku” korvata soi takaisin. Tämän jokaiselle ihmiselle uniikin äänijäljen avulla ihmiset pystytään tunnistamaan helposti.

Jin toteaa, että tunnistuksessa voidaan käyttää periaatteessa mitä tahansa ääntä, korvakäytävän rakenne muokkaa ääntä aina samalla tavalla. Tekniikan kehittämisessä ei tarvittu mitään erityistekniikkaa, suoraan kaupan hyllyiltä löytyvät kuulokkeet ja minikokoiset mikrofonit riittivät.

Testitulos, jossa tunnistustarkkuus oli 95 prosenttia hyödynsi sekunnin pituista ääninäytettä. Jos ääninäytteen pituus kasvatettiin kolmeen sekuntiin, parantui myös tunnistustarkkuus aina 97,5 prosenttiin.

Vaikka tekniikkaa voisi hyödyntää korvaamaan sormenjäljen tai kasvojentunnistuksen, Jin uskoo sen roolin olevan lopulta hieman erilainen. Kuulokkeet päässä puhelimen lukitus voisi pysyä aina pois päältä, jolloin erillistä avaamista ei puhelinta käyttääkseen tai maksuja hyväksyäkseen tarvitse tehdä.