Ranskalaisissa kouluissa ei saa ensi syksystä alkaen käyttää kännykkää lainkaan koulupäivän aikana. Puhelinten räplääminen on uuden lain myötä siis kielletty sekä oppitunneilla että välitunneilla.

Kielto koskee esikoulua sekä ala- ja yläastetta, kertoo Yle.

Ranskan aikeista kerrottiin alun perin joulukuussa 2017. Tuolloin opetusministeri Jean-Michel Blanquer surkutteli sitä, että lapset ovat lopettaneet välitunneilla leikkimisen ja tuijottavat vain puhelimiaan. ”Opetusnäkökulmasta se on ongelma”, hän totesi tiedotustilaisuudessa The Localin mukaan.

Myös presidentti Emmanuel Macron kertoi kampanjansa aikana ajavansa puhelinkieltoa kouluihin.

Macronin tiimin mukaan lapsilla on ”oikeus irrottautua” digitaalisista paineista koulupäivän aikana, kirjoittaa The Guardian. Ei ole vielä tietoa, kuinka paljon omaa kännykkää saa käyttää esimerkiksi tiedonhakua sisältävissä tehtävissä.

Ranskan lisäksi muun muassa Belgiassa on rajoitettu kännykän käyttöä kouluissa. Ruotsissakin käyttöä rajoitetaan paikoin.

Ylen haastatteleman asiantuntijan, Opetusalan ammattiliiton OAJ:n koulutsasianpäällikkö Nina Lahtisen mukaan ”täyskielto tuntuu hurjalta”. Hänen mukaansa ”Suomessa uskotaan sopimiseen, ei kieltoihin”.

Lahtinen kertoo, että täälläkin kännykän käyttämistä on monin paikoin rajoitettu. Lasten kanssa sovitaan, millä välitunnilla kännykkää saa käyttää ja milloin välitunnilla tehdään muuta. Tunneilla niin kutsuttu hupikäyttö on kiellettyä.

Hän painottaa myös opettajan oikeutta rajoittaa kännykän käyttöä tarpeen tullen.

Tästä huolimatta kännykän käyttö aiheuttaa Suomessa aika ajoin ongelmia myös kouluissa. Opettajat kertovat, että heitä salakuvataan ja videoita levitellään pikaviestipalveluissa.

Ranskan täyskieltoa on kritisoitu myös tehottomuudesta. Kriitikot epäilevät, että se tuskin rauhoittaa tunteja juurikaan. Uusi laki ei myöskään sisällä rangaistuksia kännykän käyttämisestä, Yle kirjoittaa.

Mitä mieltä olet kännyköiden kieltämisestä suomalaisissa kouluissa? Oletko kuullut esimerkkejä häiriökäyttäytymisestä? Voiko puhelimen käyttö häiritä opetusta? Voiko koulu rajoittaa välitunneilla tapahtuvaa käyttöä?