Presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, jolla taataan ”venäläisen internetin” eli Runetin vakaa toiminta siinä tapauksessa, että se kytkettäisiin irti World Wide Webistä, Forbes kirjoittaa.

Asiasta kertoi venäläinen uutistoimisto TASS.

MBK Newsin mukaan Venäjän viestintäviranomaiset ja suurimmat teknologiayhtiöt Yandex ja Mail.ru ovat julkisuudessa ilmaisseet tukensa suunnitelmalle.

Yandexin pr-päällikkö Natalia Zhuravlova kiistää kuitenkin tulkinnan, että yhtiö tukisi suunnitelmaa ja korostaa, ettei Yandex ole missään yhteydessä ilmaissut tukea lakialoitteelle. Yandex on hänen mukaansa kommentoinut julkisuudessa, että keskustelua internetin turvallisuudesta ja toimintavarmuudesta pitää käydä, mutta samalla on ensin ymmärrettävä ja määriteltävä, millaisia uhkia ja ongelmatilanteita vastaan pitää suojautua.

Suunnitelman toteuttaminen käytännössä voi sisältää vielä monenlaisia teknisiä haasteita. Liikenne keskitettäisiin ja samalla poistettaisiin tarve hakea mitään tietoja ulkomailla olevilta palvelimilta. Tämä tarkoittaisi samalla käyttäjille verkkoliikenteen seurantaa ja rajua sensuuria, jolla estettäisiin yhteyksien ottaminen ulkomailla oleville koneille.

MBK Newsin mukaan venäjä on salaa testannut vuonna 2014 sitä, mitä tapahtuisi, jos maa kytkettäisiin irti internetistä. Tuloksena oli, että Venäjän oman verkon eristäminen voisi käytännössä toimia.

Päivitetty 3.5. klo 16.48 – Lisätty tieto, että Yandex kiistää tukevansa lakialoitetta.

Lähde: Tivi