Iltalehti uutisoi aiemmin suomalaisen Jollan kehittämän Sailfish OS -käyttöjärjestelmään pohjautuvien Aurora-puhelimien syrjäyttävän Applen Iphone-älypuhelimet Venäjällä. Jollan toimitusjohtaja Sami Pienimäki epäilee, että tällainen tulisi toteutumaan suuressa mittakaavassa.

"Ei ole todennäköistä, että Aurora tulisi korvaamaan Applen tuotteet Venäjällä”, Pienimäki kertoo Iltalehdelle.

Sen lisäksi, että puhelimia laskettaisiin markkinoille 70 miljoonaa kappaletta, tarvittaisiin kuluttajille myös halu ostaa näitä.

"Siinä pitää olla imua myös käyttäjien puolella, että tällainen onnistuisi”, Pienimäki sanoo.

Iltalehden tiedot pohjautuivat venäläisen talouslehti Kommersantin uutisiin, joista MTV uutiset oli uutisoinut.

Markkinointi tuskin tulee olemaan ratkaisu

Pienimäen mukaan Auroran teknologia on kehitetty nimenomaan yritysten väliseen kommunikointiin ja hallinnon käyttöön. Älypuhelimia käyttävät kuluttajat vaativat sulavaa käyttökokemusta, ja tason saaminen sille tasolle vaatisi paljon rahaa.

”Kuluttajapalvelut ovat tässä lähes olemattomia. Käyttökokemuksen saaminen Applen tasolle vaatisi valtavia ponnistuksia, eikä tähän päästä hirveän pian.”

Suuri markkinointikampanja tuskin siis tulee olemaan ratkaisu, sillä puhelimet vaativat myös modernia toimivuutta.

Jolla keskittyy nykyään puhelimien sijaan autoissa käyttävien ohjelmistojen kehittämiseen. Kuvassa toimitusjohtaja Sami Pienimäki vuonna 2021. Marjaana Malkamaki

Sovelluskauppaa on kehitetty Auroralle, joka tulee jonkun verran vastaamaan käyttäjien vaatimuksia. Pienimäen mukaan Sailfish on kehitetty hyödyntämään myös Android-sovelluksia, mutta tätä teknologiaa Jolla ei ole lisensoinut Venäjälle koskaan.

"Tämä tarkoittaa, että heidän käyttämät sovellukset on lähdetty rakentamaan täysin tyhjästä.”

Pienimäki arvioi, että Auroralle on mahdollisesti joitain satoja sovelluksia kehitettynä. Tämä ei kuitenkaan tule vastaamaan Android- tai Apple-käyttäjien tottumuksia.

Harmaan tuonnin androidit todennäköisin korvaaja

Venäjällä ei ole kyvykkyyttä tuottaa suuria määriä puhelimia. Tämä tarkoittaisi, että Venäjän on pakko tehdä yhteistyötä kiinalaisten kanssa, mikäli markkinoille haluttaisiin saada huhutut 70 miljoonaa laitetta.

"Android-puhelimia tuottavat kiinalaiset eivät tiedä Aurora- tai Sailfish-puhelimien valmistamisesta mitään. Tuotannon kääntäminen Aurora-puhelimiin vaatisi paljon aikaa, investointeja ja koulutusta”, Pienimäki sanoo.

Jolla painottaa, että liiketoiminta Venäjälle on lopetettu jo vuonna 2021, eli ennen Ukrainan sodan alkamista. Myös heidän myöntämät lisenssit Venäjällä on irtisanottu.

Tuotannon alulle saaminen olisi siis täysin Auroran käsissä. Vaikka Aurora käyttää Sailfishiä lähdekoodinsa pohjana, on se siitä eriytynyt täysin omaksi käyttöjärjestelmäkseen.

"He ovat siellä täysin omillaan.”

Pienimäki arvelee, että todennäköisempi mahdollisuus on, että Auroran sijasta Venäjän laitemarkkinat tulevat valtaamaan harmaan tuonnin kautta tulevat ”puolivillaisesti toimivat androidit”.