Mikrobitin toimittaja Kaj Laaksonen on jo jonkin aikaa rakennellut omaa digiflipperiään. Rakennusprojektin lähtökohdat esiteltiin elokuun 2018 lehdessä ja sittemmin eri vaiheita on käyty läpi flipperiblogissa.

Mutta miksi joku rakentaisi digiflipperin?

Hyväkuntoiset flipperit ovat nykyään tolkuttoman kalliita ja ne vaativat jatkuvaa huoltoa ja vaikeasti saatavia varaosia. Silti saat vain yhden flipperin, ja mahdollisuudet löytää juuri himoamasi flipperi Suomen kokoisessa maassa on äärimmäisen pieni.

Digiflipperiin saa samoihin kuoriin niin monta flipperiä kuin kovalevyllä on tilaa ja laite vaatii minimaalisen vähän huoltamista. Erilaisia flipperimallinnuksia on tarjolla hurja määrä.

Digiflippereiden rakentelijat ottavat lähtökohdaksi oikean, yleensä joko Williamsin tai Sternin valmistaman flipperin piirustukset ja soveltavat niitä, tai vaihtoehtoisesti rakentavat uudet sisuskalut vanhan flipperin runkoon. Sisuskaluina on pc, ja seurakseen se tarvitsee kolme erikokoista näyttöä.

Flipperin koosta riippuen lappeellaan oleva pelikenttä tehdään 40–43 tuuman näytöstä tai televisiosta. Olennaista on lyhyt vasteaika ja leveät katselukulmat.

Jos ajatus jäi kytemään, kannattaa lukea ensimmäisenä Mikrobitin juttu aiheesta ja tsekata sitten Facebookista ryhmät Visual Pinball Junkies, PinUp Pinball System, Virtual Pinball and VPin Cab Builders ja Virtual Pinball Enthusiasts Worldwide.

Kanadalaisen TerryRedin YouTube-kanavalla saa todella hyvän ja mukaansa tempaavan käsityksen siitä mitä kaikkea flipperin rakenteluun parhaimmillaan ja pahimmillaan kuuluu.

Tutustu Laaksosen blogiin digiflipperin rakentelusta: