Ranskassa on huolestuttu siitä, että isot teknologiayhtiöt tallovat paikalliset kilpailijat suohon. Omiaan suojatakseen maa on säätänyt erityisen digiveron, jota peritään muun muassa Amazonilta, Facebookilta ja Googlelta. Teknologiajätit eivät useinkaan liiemmin veroja maksa etenkään Euroopassa maihin, joista ne tulonsa keräävät.

CNBC kirjoittaa, että Amazon ei ainakaan ole jäänyt pitkäksi aikaa ihmettelemään asiaa. Se vastasi kolmen prosentin digiveroon korottamalla ranskalaismyyjiltä perimiään välityspalkkioita – kolmella prosentilla. Näin veron maksavat paikalliset yritykset, joita sillä juuri oli tarkoitus suojella.

Amazonin kautta myydään monien muidenkin kauppiaiden kuin vain nettikauppajätin itsensä kauppaamia tuotteita. Näiden myyjien ja Amazonin välit eivät ole ongelmattomia. Kumppanit kiistämättä tarvitsevat Amazonia, mutta Amazon myös niitä. Isäntä käyttäytyy kuitenkin usein vahvemman oikeudella varsin öykkärimäisesti.

CNBC esittelee esimerkkinä verotuspäätöksestä kärsivistä ranskalaiskauppiaista kahden lapsen yksinhuoltajaäidin, joka on pari vuotta myynyt tekemiään koruja Amazonin kautta. Nyt viidennes liikevaihdosta tulee Amazon-myynnistä. Tähän asti jättiläinen on ottanut 12 prosenttia liikevaihdosta, lokakuusta alkaen yksipuoleisella ilmoituksella 12,36 prosenttia.

Amerikkalaiset teknologiajätit ovat suureen ääneen valittaneet kovaa kohtaloaan kotimaassaan. Ne ovat saaneet valituksilleen myös vastakaikua.

Fox Newsin mukaan ymmärtäjien joukossa on presidentti Donald Trump, joka uhkailee Ranskaa vastatoimilla. Trump on puhunut 100 prosentin tullin asettamisesta ranskalaisviineille. ”Olen aina sanonut, että amerikkalaiset viinit ovat parempia kuin ranskalaiset”, presidentti on tviitannut.

Lähde: Tivi