Ranskalaiset virkamiehet ovat kertoneet Huawein 5g-verkkolaitteiden ostoa suunnitteleville operaattoreille estävänsä lisenssien uusimisen tulevaisuudessa, kertoi kolme asiaa lähellä olevaa lähdettä Reutersille. Käytännössä tämä tarkoittaa kiinalaisyhtiön pakottamista ulos mobiiliverkkobisneksestä Ranskassa.

Yhdysvallat väittää Kiinan hallituksen käyttävän Huaweita vakoiluun, ja on siksi painostanut liittolaisiaan kieltämään yhtiön. Ranskan kyberturvallisuustoimisto ANSSI kertoi heinäkuussa, että operaattorit saavat kolmen tai kahdeksan vuoden lisenssejä, joilla voi käyttää eri yhtiöiden verkkolaitteita. ANSSI kuitenkin pyytää, etteivät Huawein teknologiaa käyttämättömät yhtiöt vaihda siihen.

Lähteiden mukaan ANSSI kertoi operaattoreille lähes kaikista suurien kaupunkien lisenssipäätöksistä. Heidän mukaansa suurin osa luvista Huawein laitteistoille oli myönnetty kolmeksi tai viideksi vuodeksi, kun taas eurooppalaisten kilpailijoiden Ericssonin ja Nokian laitteistot saivat suurilta osin kahdeksan vuoden lisenssejä.

Kyseessä olevat yhtiöt eivätkä ANSSI ole julkaisseet virallisesti tehtyjä päätöksiä.

Rajoitusten toteutuessa suunnitellusti Huawei olisi ulkona Ranskan 5g-verkoista vuoteen 2028 mennessä. Vaikka operaattorit pystyvät vielä vaihtamaan Huaweihin, olisi vaihto niin riskialtista, että todennäköisesti kukaan ei yrittäisi tätä.