Koronaviruksen kaatamien potilaiden hoitaminen on suuri haaste. Osa voi selvitä covid-19-sairaudesta lähes oireitta, mutta toisiin se iskee ankarasti. Tällöin pulaa tulee tehohoitopaikoista ja hengityskoneista.

Suomessakin tilanteen pahenemiseen on varauduttu jopa kartoittamalla eläinlääkintäasemien hengityskonekapasiteettia.

BBC kirjoittaa kalifornialaisesta robotiikkainsinööristä nimetä Marco Mascorro, joka halusi kantaa kortensa kekoon: hän rakensi Raspberry Pi -tietokoneen ympärille hengityskoneen helposti saatavista osista ja jakoi tiedot luomuksestaan verkkoon. Laite on nyt asiantuntijoiden testattavana.

Mascorrolla ei ole ennestään minkäänlaista kokemusta terveysteknologian parista mutta: ”Uskon vahvasti, että teknologia voi ratkaista paljon ongelmia, etenkin pandemiaan liittyviä.”

Mascorron laitteessa käytetään muun muassa venttiileitä, jotka voi helposti poimia esimerkiksi autojen varaosaliikkeistä tai putkiliikkeistä. Raspberry Pin tehtävänä on säädellä ilmanpainetta, avata ja sulkea venttiileitä sekä tulkita, minkä verran potilas tarvitsee apua hengittämiseen.

Mascorro julkaisi tietonsa laitteesta ja sen ohjelmistosta maaliskuussa vapaasti kenen tahansa käytettäväksi ja on saanut sen jälkeen tulvimalla palautetta. Sen pohjalta on tehty parannuksia alkuperäiseen toteutukseen. Koska koodi on avointa, kuka tahansa voi muokata ja parannella sitä.

Normaalisti hyväksynnän saaminen hengityskoneen kaltaiselle laitteelle kestää puolitoista vuotta. Mascorron laite saataneen kuitenkin massatuotantoon jo kesällä, jos se läpäisee tutkijoiden seulan.