Huippuluokan elokuvakameroita valmistava Red on uhonnut mullistavasta puhelimestaan jo pitkään. Cnetin mukaan totuuden hetki on lopulta koittanut, ja puhelimia ryhdytään toimittamaan asiakkaille tänään, lukuisten viivästysten jälkeen.

Halvimmillaan Hydrogen One maksaa noin 1125 euroa, suunnilleen saman verran kuin tunnettujen valmistajien tämän vuoden lippulaivamallit. Redin puhelin on kuitenkin aivan erityyppinen laite kilpailijoihinsa verrattuna.

Androidcentralin kaivamat laitteen perusspeksit eivät ole kovin erikoiset, ja etenkin Snapdragon 835 -järjestelmäpiirin osalta puhelin on jopa selvästi jälkeenjäänyt tämän vuoden huippumalleista. Redin kohdalla järjestelmäpiiri, 6 gigatavun keskusmuisti, 128 gigatavun tallennustila tai 5,7-tuumainen 2560x1440 pikselin näyttö ovat kuitenkin täysin toissijaisia yksityiskohtia.

Laitteen vallankumouksellisin ominaisuus on nimittäin sen 3d-näyttö, jota laitetta kokeilleet ovat hehkuttaneet estoitta. Valitettavasti laitetta kokeilleet mediat eivät saa vielä esitellä näyttöä - eikä 3d-näytön demoaminen perinteisen näytön välityksellä kovin viisas idea olisikaan.

Vaikka monet yritykset ovat viime vuosina kokeilleet siipiään 3d-näyttöjen parissa, ovat menestystarinat jääneet syntymättä. Redin kohdalla ennusteet ovat kuitenkin varovaisen positiivisia, sen verran vallankumoukselliseksi laitteen holografista näyttöä kuvaillaan.

Sisältöä näytölle on luvassa ainakin WarnerMedialta, joka tarjoaa AT&T:n kautta ostettuihin Red-puhelimiin Ready Player One sekä Fantastic Beasts and Where to Find Them -elokuvien 3d-versiot.

Lisäksi 3d-sisältöjä voi tuottaa itse. Niin laitteen takana kuin etupuolellakin on kaksi kameraa, joilla voi kuvata 3d-pätkiä, tai soittaa 3d-videopuheluita. Takapuolen kameroiden tarkkuus on 12,3 megapikseliä, etupuolella joudutaan tyytymään 8,3 megapikselin kuvaan.

Takapuolella on myös liitäntä lisälaitteille. Modulaarinen puhelinkaan ei ole uusi idea, mutta Redin kohdalla kyseessä on aivan eri luokan yritys kuin vaikkapa Motorolan Z-sarja. Ensi vuonna luvassa on esimerkiksi 8k-tarkkuuden elokuvakamera, jossa Hydrogen One toimii 3d-tarkkailunäyttönä.

Mobiilimaailmassa hyviltä kuulostavat ideat eivät vielä takaa mitään. Tämän joutui huomaamaan esimerkiksi Androidin alkuperäisiin luojiin kuuluva Andy Rubin. Vaikka paperilla kelpo laite olikin, Rubinin Essential Phone päätyi olemaan yksi viime vuoden suurimpia floppeja.

Mobiilimarkkina on kuitenkin niin valtava, että pienikin pala piirakasta riittää menestykseen. Kuten Redin takana oleva Jim Jannard toteaa 9to5 Googlen haastattelussa, tarvitsee Hydrogen Onen kaapata vain puoli prosenttia älypuhelinmarkkinoista ollakseen menestyvä tuote.