Suomalaisia pidetään tunnetusti rehellisenä kansana. Samaan suuntaan viittaavat niin S- kuin K-ryhmässäkin tehdyt tutkimukset, joiden mukaan itsepalvelukassat eivät täällä lisää varkauksia.

Leicesterin yliopiston tutkimuksen mukaan itsepalvelukassat ovat lisänneet varkaushävikkiä jopa 122 prosenttia eurooppalaisissa ja yhdysvaltalaisissa kaupoissa, Kasvu vastaa lähes neljää prosenttia Euroopan päivittäistavarakaupan vuotuisesta 2 000 miljardin euron arvosta.

Kysely S- ja K-ryhmän itsepalvelukassojen tilanteesta antaa täysin toisenlaisen kuvan suomalaisten kauppojen itsepalvelukassoista.

S-ryhmä otti pikakassat käyttöön vuonna 2012. Tällä hetkellä itsepalvelukassoja on noin sadassa myymälässä. SOK:n vähittäiskaupan tilanhallintajohtajan Veera Vuorisen mukaan varkaudet eivät ole lisääntyneet itsepalvelukassojen tulon myötä.

”Varastamisen ei ole huomattu nousseen niissä myymälöissä, joissa pikakassat on otettu käyttöön. Asiointialue on kameravalvonnan piirissä. Paikalla on aina myös henkilöstöä”, Vuorinen kertoo.

Myöskään K-kaupoista ei löydy tukea tutkimukselle, jonka mukaan varkaudet jopa kaksinkertaistuisivat itsepalvelukassojen myötä.

”Emme ole tunnistaneet, että itsepalvelukassat lisäisivät varkaustapauksia. Itsepalvelukassoilla on henkilökuntaa, kameravalvontaa ja tuotteissa on hälyttimiä”, kehityspäällikkö Ari Mäkelä kertoo.

Lue koko juttu Tekniikka & Taloudesta.